Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Доверието е ключово както за изхода от пандемията, така и за изборите

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС
Предизвикателствата пред ЕС през първата половина на 2021 година са свързани до голяма степен с Covid пандемията и бързото и широко ваксиниране на населението.

Успехът за поставената цел зависи много от способността на Евросъюзът да осигури необходимите количества ваксини, а бързината на реализацията е свързана с организацията на национално ниво.

„Вече се правят сравнения, например между България и Белгия и се коментира колко изоставаме“, коментира пред Радио София политологът Христо Панчугов. Независимо от скоростта, с която се прави имунизацията, ваксини ще има за всички европейски граждани, заради принципите на ЕС.

„Има място за скептицизъм и той е в очакването да се види какъв процент от населението ще се ваксинира и каква част ще развие имунитет. Всички се надяваме тази година да се върнем към фундаменталните свободи в Европейския съюз, които бяха оставени на изчакване през 2020-а.“

Според Панчугов, след противоречивите решения и мнения на управляващи и членове на оперативния щаб, нормално е българите да са недоверчиви към процеса на ваксиниране. Отговорност дължат лидерите, които не намират нужните послания и подход.

Другите предизвикателства в Европа през 2021 г. са свързани с оттеглянето от политическата сцена на канцлера на Германия Ангела Меркел, пакетът от икономически мерки по възстановяване след пандемията, Зелената сделка, промените в начина по-който функционира финансовата рамка на ЕС.

Като тенденция се оформя липсата на лидерство (не само в Европа) – визия и желание за носене на политическа отговорност. Те лесно бяха заменени с управление според очакванията на хората. Пример за това беше Брекзит.

Меркел е сред малкото, които не се отказват да носят политическа отговорност, допълни Христо Панчугов.

По думите му безобразни са дебатите у нас относно датите на изборите.

„Политическите партии не се научиха, че не бива да разчитат ситуацията да ги облагодетелства, когато става дума за избори. Доверието е ключово както за изхода от пандемията, така и за изборите.“

Мерките за безопасност изискват време, както и въвеждането на машините във вота - за настройка, за сертифициране, убеждаване на избирателите, затова е по-добре изборите да се насрочат възможно най-късно, смята Панчугов.

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов с политолога.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.