Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: Ваксинирането първо на възрастните позволява премахване на мерките

Процес на масова ваксинация не може да се случи, ако не се включи цялата здравна система

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Добрата организация на масовото имунизиране срещу Covid-19 позволява по-либерални мерки. Това мнение изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.  

Не е нужно да се имунизира цялото население. Планът трябваше да включи бърза имунизация на възрастните хора – например на тези над 60-годишна възраст, тъй като това е рисковата група с най-висока смъртност, подчерта Стойчо Кацаров в предаването „Преди всички“.

Ако те бъдат имунизирани и предпазени от заболяване, това е достатъчно, за да бъдат премахнати мерките. Останалите могат да се ваксинират и по-късно.“

Снимка: БТА

Възрастните хора над 60 години са около 2 милиона, допълни Стойчо Кацаров. „Ако вземем предвид, че част от тях вече са боледували, част от тях няма да пожелаят да се сложат ваксината, може би контингентът, за който говорим, е около 1.5 милиона души, това значи 3 милиона ваксини. Това може да бъде реализирано в рамките на два месеца, така че към края на март страната да премахне всички ограничения.“

Кацаров смята, че „дори не е необходимо да се ваксинират всички лекари първи, а само тези, които са на първа линия“.

Има много сериозно недоверие към тези ваксини, изтъкна още Стойчо Кацаров. По думите му това е свързано и с недоверието към правителството от последните месеци.

Не би трябвало да сме чак толкова изненадани, че доста хора – някои социолози казват около половината от населението не желае да се ваксинира с никоя ваксина“, коментира той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Процес на масова ваксинация не може да се случи, ако не се включи цялата здравна система, не само общопрактикуващите лекари, заяви д-р Стойчо Кацаров. 

Наличните медицински кабинети в лечебните заведения са напълно достатъчни. Въпрос на добра организация е да се организира такава масова ваксинация. Процесът се усложнява от начина на съхраняване на тези ваксини.“

Запитан кога може да се постигне достатъчно задоволително ваксинационно покритие д-р Кацаров посочи:

Ако варира със сегашните темпове – между 10 и 15 години. Ако успеем да доставим достатъчен брой ваксини и да организираме здравната система, смисълът на имунизирането на хората е това да стане за два-три месеца, след което да се премахнат всички ограничителни мерки – заведения, училища, маски, дистанция и прочее.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.