Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Банк ъв Ингланд": Британската икономика е изправена пред "най-мрачните си часове"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на Великобритания е изправена пред "най-мрачните си часове", прогнозира управителят на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) Андрю Бейли, цитиран от "Ройтерс". Бейли обаче отхвърли твърденията, че намаляване на лихвите под нулата е най-подходящият начин за засилване на икономиката.

По думите му разрастването на случаите на Covid-19 означава, че могат да се очакват трудни месеци, въпреки че с появата на ваксините срещу Covid-19 се очертаваше възстановяване на икономиката. Той каза това в онлайн изказване пред Шотландските търговски камари.

Вчера министърът на финансите Риши Сунак предупреди, че икономиката изглежда ще се влоши, преди да се подобри, тъй като страната е в трети локдаун и се бори да противодейства на разпространението на коронавируса.

Възобновяването на разпространението на пандемията поставя британската икономика в много деликатна ситуация и може да забави нейното възстановяване, изтъкна управителят на централната банка.

Според него обаче траекторията на възстановяването не би трябвало да се различава много от тази, очертана от "Банк ъв Ингланд" в серията прогнози през ноември.

Финансовата институция не смята, че безработцата ще надвиши 7-8 на сто най-вече в резултат на решението на правителството да продължи мерките в подкрепа на заетостта. Показателят обаче сигурно е над последната оценка за 4,9 на сто, допълни Бейли.

Икономическата активност през първото тримесечие ще остане слаба, докато нивото на ваксинации не позволи да се отменят някои ограничения, прогнозира централният банкер.

Миналата седмица в страната влезе в сила трети частичен локдаун в рамките на последното според правителството национално усилие за прекъсване на епидемията от Covid-19 преди ваксинацията да се справи със заразата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна