Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Шопов поставя „Майстори“ с поглед към днешния ден

Снимка: dtp.bg

„Майстори“ от Рачо Стоянов може да се нарече любима пиеса за режисьора Асен Шопов. В над 60-годишния си творчески път той неведнъж е работил по творбата. Според него това е една от най-силните и най-внушителните пиеси, класика в българската драма. След всяко представление оставал с усещането, че все има още какво да покаже. Този път - на 88-годишна възраст, е поканен да направи прочит на „Майстори“ на сцената на театъра в Пловдив

По думите на директора на театъра Кръстю Кръстев постановката има трънлив път

„Започнахме я през февруари миналата година, за да я свършим след една година и то след доста перипетии, за които нямахме вина. Мисля, че всичко беше за добро“. 

Шопов призна, че за него е важна възможността да направи пиеса, която иска

„Не бих могъл вече да тичам по театрите и да правя нещо заради самото правене. Правя това, което ми се иска... Гледам на пиесата като фигура, стъпила с единия си крак във Възраждането, а с другия - в днешния ден. Пиесата иска да коментира това, което ни засяга днес... Не можем да се отървем от нещо, което носим в себе си като народопсихология, състояние, в което се намираме. 30 и повече години мелим на едно и също място и не можем да се освободим от това“. 

За последно Асен Шопов е поставял „Майстори“ на пловдивска сцена през 1971 година. 

Изчистени от всякаква суета. Това смятат, че са постигнали на сцената Мария Сотирова (в ролята на Милкана), и Константин Еленов (като майстор Найден). 

Премиерата е тази вечер от 19.00 часа. Следващият спектакъл през януари е на 28-и. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна