Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводнения в Северна Гърция, иде студ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обилни валежи от дъжд засегнаха цялата страна и пътна полиция предупреждава за затворени участъци от пътната мрежа.

Голяма част от Северозападна Гърция е засегната от наводнения и свлачища. Повишено е силно нивото на реките Марица, Тунджа и Арда на гръцка територия, съобщи заместник областният управител на Еврос Димитрис Петрович. Той потвърди, че няма преливане на язавири от българска страна и положението е под контрол.

Пътна полиция предупреждава, че част от пътната мрежа в Северна Гърция е под вода. На места се очаква в близките часове да се прекрати движението на автомобили предимно по второстепенни пътища, но информират също шофьорите на товарни камиони да са изключително внимателни при движение през Северна Гърция. Проливните дъждове придружени от силен вятър наводниха къщи, отнесоха покриви на сгради.

Лошото време засегна както континентална Гърция, така и част от Йонийските острови, а в последните часове се насочва и към островите в Егейско море.

Пътувайте само при необходимост и то изключително внимателно, призовават властите в Гърция.

Поройните дъждове и бурният вятър, които връхлетяха Гърция в понеделник, причиниха наводнения, падане на скали и други щети в много райони в северозападната част на страната, слагайки край на периода на безоблачно небе и нетипични за сезона високи температури, съобщава в. "Катимерини".

Агенцията за гражданска защита изпрати днес сутринта специализирана техника в градовете Янина и Арта, за да се разчистят реки и пътища от скали и отломки. Пожарната служба бе повикана в село Прамата в региона Цумерка, за да отпуши дренажна тръба, причинила наводнение.

В село Теодориана в покрайнините на Арта десетки къщи понесоха щети от мини торнадо със скорост на вятъра 93,3 км/ч, което отнесе покриви и комини. Метеорологичната служба съобщи, че в това населено място са паднали 103 мм валежи.

Бурното време се придвижва към южната и източната част на страната, носейки обилни валежи, гръмотевици и силен вятър в по-голямата част от района на Йонийско море, Пелопонес и континентална Гърция, включително Атина и Солун. След това лошото време ще обхване и островите в Егейско море. Температурите ще паднат рязко след топлия уикенд, през който стотици гърци отидоха на плаж, пише "Катимерини".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени