Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естонският премиер подаде оставка след корупционен скандал

Премиерът на Естония Юри Ратас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Естонският премиер Юри Ратас подаде оставка на фона на корупционен скандал във връзка с отпускането на държавен заем на строителя на недвижими имоти "Порто Франко", съобщава БГНЕС. Това изявление той направи пред репортери и във Фейсбук.

"В политиката, за да разрешите трудни ситуации, трябва да направите много труден избор", каза Ратас. "В настоящата ситуация, въз основа на моите ценности, взех решението да се оттегля от поста министър-председател на Република Естония. Това решение беше взето след консултация с борда и фракцията Центристка партия, както и с най-близките ми колеги. Различни решения изглеждаха възможни, но само едно от тях е правилно."

Той добави, че това изявление всъщност означава края на настоящата управляваща коалиция, която включва още Консервативната народна партия и партията "Отечество".

"Центристката партия обмисля възможността да участва в естонската политика, както в опозиция, така и в коалиция", добави Ратас.

Генералният секретар на Центристката партия Михаил Корб обяви, че ще напусне този пост поради корупционния скандал. Той добави, че не се смята за виновен.

Естонският прокурор Таави Перн заяви във вторник, че Михаил Корб, съветник на министъра на финансите Керсти Крахт, бизнесменът Хилар Тедер и още двама са заподозрени в обвинения в корупция във връзка с отпускането на държавен заем на предприемача "Порто Франко".

Според прокуратурата Корб се е договорил с Тедер, че ще дари до 1 милион евро на Центристката партия преди местните избори, които са насрочени за 17 октомври 2021 година. В замяна "Порто Франко", свързан с Тедер, трябва да получи заем от 39,3 милиона евро от държавата за изпълнението на проект в развитие.

Естонското правителство одобри заема през миналата година за срок от шест години при лихва от 2%. Конкурентите на "Порто Франко" посочват, че стандартният лихвен процент за такива заеми в Естония е 10% годишно. Във вторник служители на Охранителната полиция (KAPO) претърсиха офиса на KredEx, чрез която е отпуснат заемът.

Според естонските медии Хилар Тедер, след като заемът е бил одобрен, е направил няколко дарения на партията в размер на около 60 000 евро през миналата година. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!