Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заподозреният за убийството на словашкия журналист Ян Куциак бизнесмен бе осъден на 19 години затвор за измама

Мариан Кучнер (в средата) в съда през септември 2020, когато беше оправдан за убийството на Ян Куциак и годеницата му поради липса на доказателства
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Словакия осъди бизнесмена Мариан Кочнер, обвинен в убийството на разследващия журналист Ян Куциак, на 19 години затвор по друго дело - за измама, предаде ДПА.

Бившият министър на икономиката Павол Руско получи също 19 години затвор за същата схема, включваща фалшифициране на ценни книжа на стойност от близо 70 милиона евро.

Кочнер бе обявен през септември за невинен по делото за убийството на Куциак поради липса на доказателства. Прокуратурата обжалва присъдата.

27-годишният Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през 2018 година в село край столицата Братислава. По това време разследващият журналист е пишел за предполагаеми връзки между италианска престъпна групировка и хора, приближени на тогавашния премиер на Словакия Роберт Фицо. Убийството предизвика масови демонстрации в страната и смяна на правителството без предсрочни избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени