Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Весел Цанков: Ключовата дума за програма "Христо Ботев" е разнообразието

Характерно за Националното радио – тук няма цензура

Снимка: личен архив

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Весел Цанков е Главен герой в "Нашият ден". Журналист, хуморист, сценарист и писател... но най-вече свързал името и работата си с Българското национално радио и редакция "Хумор, сатира и забава". 

"Името "Весел" сигурно е някаква орисия, защото винаги съм обичал да слушам смешки – първите ми спомени са свързани с радиото и хумористичните предавания на радиото – и така си вървя с името през живота." 

Автори и актьори в студиото (от ляво надясно): Георги Василски, Весел Цанков, Симеон Викторов, Георги Гълов, Васил Сотиров, Тодор Димитров и Любомир Методиев.Редакция "Хумор и сатира" – съдба

"От само себе си стана. От ученик започнах да пиша хумор във в. "Средношколско знаме" и там Кръстьо Кръстев завеждаше хумористичната рубрика. После той започна да работи в радиото в "Хумор, сатира и забава". Кръстев харесваше някои мои фейлетони и смяташе, че са "възрастни" и подходящи за рубриката. Тъкмо преди да ида в казармата, беше първата ми радиопубликация – в едно предаване "Преди полунощ" (в събота от 23 до 24 ч., водеше го Жоржета Чакърова). След като се уволних от казармата и отидох да уча в университета, вече започнах да пиша като голям човек и започнах да сътруднича на редакцията. През 1991 г. се явих на конкурс и на 2 септември 1991 г. постъпих в радиото в тогавашната легендарна редакция "Хумор, сатира и забава"."

Програма "Христо Ботев" и времето

"Първоначално гледах само към редакцията, после с годините, когато започнах да опознавам радиото и колегите си, почувствах и програма "Христо Ботев". То е някак си като семейство – човек трябва да го чувства – не е само трудов договор или подпис във ведомост за заплата. Трябва да почувстваш този дух. Духът на програма "Христо Ботев" е творчески и културен. Тук всички колеги са подбрани, тук случайни хора няма и всички колеги имат една посока на гледане и на стремежи. Приятно е да се работи в такъв екип. 

Предполага се, че една такава програма, която отстоява културните ценности на нацията и световните, е по-консервативна и някак по-трудно се променя. Факт е обаче, че за тези 30 години, в които я наблюдавам, тя много се промени и осъвремени. Програмата следва времето – не е останала някъде в своето славно минало."

Силата на ръководителя

"През годините съм отговарял за всички звена в програмата (с изкл. на музиката) и я познавам в детайли. Много е трудно да си ръководител в такава медия, в частна фирма е по-лесно – там собственикът е господ и въпреки ограниченията на трудовото законодателство той има доста големи правомощия. Докато в една обществена медия, която се финансира от бюджета, е съвсем различно – тук единствено и само се гледа общественият интерес. Тук има един много силен коректив. " 

За цензурата

"За тези 30 и повече години нито веднъж не съм усетил цензура. Това е много характерно за Националното радио – тук няма цензура. Понякога това не е добре, защото се прекрачват граници. Но това е възможност, от друга страна, да се говори по всички теми, които са важни за обществото, но може би не са приятни за силните на деня. Хубавото в нашето радио и нашата програма е, че всеки един служител може да бъде коректив на това, което се прави в радиото, всеки има своя глас. Тъй че – трудничко е да си ръководител, трябва да си много честен с хората и много да се съобразяваш с обществения интерес."

Една мечта за програма "Христо Ботев", ако има вълшебна пръчица

"Много неща са нужни на програмата, но голяма част от тях са решими. Може би вълшебна пръчица е нужна за нещо, което към дадения момент няма как да се реши. Бих поискал повече сили за всички, които работят в програмата, защото хората, когато са обединени, могат да постигнат много. Когато колегите са добре, и ти си добре. Тука сме екипи и няма как да си индивидуалист в радиото... Сили за хората, за да постигнат това, към което се стремят. Ключовата дума за програма "Христо Ботев" е разнообразието – от хора, от теми, от подходи – и дано да успеем да запазим разнообразието и занапред."

Чуйте повече в звуковия файл.

Весел Цанков е роден през 1963 г. в София. От 1991 г. работи в редакция „Хумор и сатира“ към програма "Христо Ботев" на БНР като редактор, отговорен редактор (от 2002 г.), продуцент на направление „Култура“ (от 2007 г.), продуцент на направление „Сутрешни предавания“ (от 2013 г.), заместник-главен редактор „Драматургични форми, вечерни и съботно-неделни предавания“ (от 2017 г.), главен редактор на програма "Христо Ботев" и отговорен редактор на Екип "Хумор и сатира".

Член е на Съюза на българските журналисти. Носител на „Златен будилник” за журналист от програма „Христо Ботев” за 2007 година.

Той е автор на множество фейлетони, скечове и разкази, както и на:
„Книга без заглавие” (половината фейлетони са на Ивайло Диманов); „Учение и труд, жизнерадост и дръзновение” (пародии); „Пиксел” (фантастичен роман, киберпънк); „Йо-хо-хо и бутилка бром” (хумористични разкази);
„Да не бъдем кльощави. 55 изпитани рецепти” (сборник с рецепти за стомаха и душата); „Блогът на местния идиот” (уникален документ на една кретения); 
„Коледната песен на местния идиот” (отново се срещаме с героите от романа „Блогът на местния идиот”, но този път най-важна е ролята на звездочелото прасенце Вихрогон). Участва в сборниците „Смях по Balgarski” (хумористични разкази) и „Ръкавичка със седем средни пръста” (хумористични разкази и стихотворения).

„Две бучки лед” – радиопиеса. „Просто така трябва” – радиопиеса.
„Разбираш ли ме правилно?” – моноспектакъл на Георги Мамалев.

Сценарист на: „Свободно с Мамалев” – хумористично шоу на Георги Мамалев; „Апартамент под наем” – 15-серийна комедия; „Тесни обувки” – 7-серийна комедия; „Клуб НЛО” – сатирично телевизионно шоу; „Голямото вълшебно пътуване” (в съавторство с Кръстьо Кръстев) – комедиен телевизионен спектакъл. 

Носител на редица национални награди.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени