Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Telefonica продава телекомуникационните си кули на American Towers за 7,7 млрд. евро

Испанският телекомуникационен гигант Telefonica S.A. обяви в сряда, че нейното дъщерно дружество Telxius Telecom се е съгласило да продаде своите телекомуникационни кули (мачти) в Европа и Латинска Америка на American Towers за 7,7 милиарда евро в брой (за около 9,4 млрд. долара).

Европейските и латиноамериканските бизнеси ще бъдат продадени в две отделни транзакции, при които American Towers ще придобие приблизително 30 722 обекта от телекомуникационни кули и ще стане водещ доставчик на Telefonica и в двата региона. Компаниите добавиха, че American Towers ще остане партньор на Telefonica в стратегически проекти в Бразилия, Аржентина и Колумбия.

"Това е сделка, която има стратегически смисъл в нашата пътна карта. American Towers беше вторият ни доставчик след Telxius", заяви главният изпълнителен директор на Telefonica Хосе Мария Алварес-Оалете.

"След тази страхотна операция ще продължим да се фокусираме върху нашите най-амбициозни цели: интеграцията с британския доставчик на услуги O2 и Virgin Media в Обединеното кралство, закупуването на Oi mobile в Бразилия и намаляването на дълга“, добави той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!