Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

106 години българска кинопродукция

Жана Караиванова: Сравнително успешна година за българската киноиндустрия

Снимка: личен архив

„На 13 януари 1915 години в първото столично кино „Модерен театър“ е първата публична прожекция на филм, заснет в България – той е късометражен челно-бял филм, заснет за шест дни с италиански оператор, камерата е купена от Франция, екипът е български и така се поставя началото и на киното у нас“. Това разказа в предаването „Хоризонт до обед“ Жана Караиванова, директор на Националния филмов център, по повод Деня на българското кино - 13 януари.

Удивително е как за 106 години имаме такъв прогрес в тази индустрия – имаме 800 продуценти, над 340 киносалона и се произвеждат между 13 и 20 заглавия от международни индустрии на наша територия. Имаме огромен успех на български филми зад граници“.

Тя сподели още, че през тази година са се развили много онлайн платформи, за да се запази връзката между киното и зрителя

Днес с помощта на Столична община и платформата neterra.tv от 16.00 часа до полунощ ще има безплатни онлайн прожекции на 40 български документални и игрални филми. Средствата за авторските права се поемат от СО и НФЦ.

2020 година премина сравнително успешно, защото след средата на годината с помощта на държавната администрация индустрията заработи, финансирането беше осигурено до бенефициентите, имаше правила за това, за да се реализират продуктите. Надяваме се през тази година да продължим по този начин, няма да е никак лесно... Аз обичам да превръщам дефекта в ефект“. 

Жана Караиванова посочи, че и след Брекзит ще бъдат запазени в огромна степен взаимодействията между английската филмова индустрия и Европа:

„Получавам запитвания как английски граждани ще могат да работят на територията на България, за да правят филми, но и Великобритания, и Европа са твърдо решени да продължат своето взаимодействие максимално ползотворно. Българската филмова индустрия е една от изключително привлекателните и добре развити индустрии в Европа. 25 милиона лева сме заложили за финансиране за национална продукция в Закона за филмовата индустрия, който се разглежда в Народното събрание, като добавим и 15 милиона лева по схемата за стимулиране на международни инвестиции, това ще ни постави на водещо място в Югоизточна Европа“.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна