Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Китанов: Трябва да се адаптираме, за да стигнем до публиката

Снимка: Боряна Пандова

В Деня на българското кино имаме още един повод за гордост - София защитава титлата “град на киното”, благодарение на авторитетния и световно признат Международен филмов фестивал София Филм Фест. По подготовката на неговото юбилейно 25-то издание в момента се работи усилено, а фестивалът предвижда и специални събития.    

“Предвиждаме официалното откриване да бъде на 11 март, в зала 1 на НДК. Надявам се дотогава поне частично да са отпаднали пълните ограничения и да се ходи на кино. Ще се съобразим с противоепидемичните мерки, както миналата година в една тежка ситуация успяхме да реализираме 24-я фестивал. Научихме се на доста неща през този период. В крайна сметка трябва да се адаптираме, за да може това, което правим и знаем как го правим, да стигне до публиката”, каза Стефан Китанов в предаването “Ритъмът на столицата”.

Традиционно фестивалът се открива с български филм и тази година традицията ще се запази - откриването ще бъде с последния филм на Камен Калев “Февруари” - филм, който беше представен в завършен вид на Sofia Meetings миналата година. Той е селектиран и в официалната програма на Кан, което е изключителна гордост за всички нас, допълни Китанов.
По думите му досега всички филми на Камен Калев са излъчвани в рамките на фестивала. Китанов посочи също, че досега развитието и успехът на София Филм Фест върви заедно с развитието и успеха на новото българско кино.

От 2001 г. фестивалът кани гостуващи програматори в София да гледат най-новите български филми и това има своите резултати - българското кино пътува много повече отколкото през предното десетилетие.
Sofia Meetings е създадена през 2004 г. като професионална платформа на СФФ, представяща проекти за нови филми. Много проекти за български филми са тръгнали от там, за да се превърнат в успешни филми.

“Нашата професионална платформа даде голяма подкрепа на българското кино не само като готови проекти, не само като филми, които вече са заснети, но и с всички обучителни програми, които се представят вътре. Sofia Мeetings подпомогна развитието на авторите на новото българско кино да получат умения, информация как се работи в една паневропейска среда, как се правят копродукции. Създаде условия за контакти с финансиращи организации, продуценти и директни контакти с представители на фестивали. Това помогна на българското кино да бъде търсено и очаквано в международните фестивали”, допълни той. 

Относно юбилейното 25-то издание, Китанов заяви, че се подготвя извънредно издание, което ще бъде адаптирано към ситуацията в момента - една част от програмата ще бъде онлайн, а част от нея ще бъде излъчена и в киносалоните с публика.  
През март ще има по-малко международни гости, но ще има възможност през юни да се направи съкратено, интензивно и много специално издание на фестивала, като надеждите са дотогава да има и по-спокойни условия за отбелязването на юбилея.

          
В Деня на българското кино Стефан Китанов пожела на всички здраве, по-скоро да се заживее нормално - без да се страхуват хората, да могат да общуват отново чрез изкуството, социално, както и да могат отново да ходят на кино.

Чуйте целия разговор на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени