Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първоначалните ваксинации бяха "трудни" и това е риск, за който трябва да се внимава.

Лагард: Икономическата несигурност е отчасти "изчистена"

Надява се цифровото евро да бъде въведено през следващите пет години

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че част от икономическата несигурност, която беше налице през по-голямата част от 2020 г., се е "изчистила" в края на годината.

Тя посочи, че въпросът за Брекзит е "окончателно решен" и вече е ясно как ще изглеждат търговските отношения на Обединеното кралство с Европейския съюз. Освен товаЛагард заяви, че одобрението на няколко коронавирусни ваксини и стартирането на ваксинации в много страни, както и избирането на Джо Байдън за следващия президент на САЩ и осигуряването на контрол върху Сената от страна на Демократическата партия също са премахнали някои от наличните несигурности.

Според нея икономиката на еврозоната ще продължи да се възстановява тази година, но при условие, че рестриктивните мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус бъдат отменени до края на март и ваксините се разпространяват успешно.

Само преди месец ЕЦБ прогнозира, че БВП на еврозоната ще се повиши с 3,9% през 2021 г., предполагайки постепенно отшумяване на пандемията.


Но възраждащите се случаи на Covid-19 и все по-голямото ограничаване на движението и бизнес активността в редица държави, включително Германия и Франция, заедно с бавното стартиране на процеса на имунизация срещу коронавирус, вече поставят под въпрос тази позитивна икономическа перспектива само след две седмици след  началото на новата година, отбелязва Ройтерс.

Лагард обаче продължава да се придържа към прогнозите на ЕЦБ, като каза в сряда, че те включват наличието на някои ограничителни противоепидемични мерки.

"Мисля, че последните ни прогнози през декември все още са много очевидно правдоподобни", каза Лагард в онлайн интервю на конференцията на агенция Ройтерс. "Нашата прогноза се основава на мерки за блокиране до края на първото тримесечие", допълни тя.

На 10 декември миналата година ЕЦБ заяви, че нейните прогнози предполагат, че "достатъчни" нива на колективен имунитет срещу Covid-19 ще бъдат достигнати преди края на 2021 г.


В днешното интервю Кристин Лагард призна, че първоначалните ваксинации са били "трудни" и това е риск, за който трябва да се внимава.

"Това, което би било притеснително, е, че след края на март някои държави членки все още трябва да предприемат ограничителни мерки и ако, например, програмите за ваксинация бъдат забавени", посочи шефът на ЕЦБ.

Редица икономисти вече понижават прогнозите си за икономическия растеж, като Bank of America вече прогнозира икономическа експанзия от едва 2,9%, което е с цял процент под предходната прогноза.

За да подкрепи еврозоната, ЕЦБ вече разшири свръхулеснената си стимулираща парична и лихвена политика до 2022 г., но тъй като разходите по заеми вече са рекордно ниски и са на отрицателна територия в някои страни от еврозоната, оставащата й стимулираща икономика мощ вече е ограничена.

Лагард заяви, че ЕЦБ може да разшири програмата си за стимулиране на изкупуването на облигации, ако е необходимо, но може и да се въздържи да използва целия пакет от 1,85 тлн. евро, който е заделила за покупки, ако кризата отмине.


Председателят на ЕЦБ отбеляза, че се надява цифровото евро да бъде въведено през следващите пет години, но посочи, че все още не е сигурно дали ще бъде въведено в този срок.

"Банкнотите са там, за да останат, но най-сетне ще имаме и дигитално евро", каза Лагард на онлайн конференцията на Ройтерс. Тя обаче посочи, че все още е "трудно да се каже" кога това ще се случи.

Преди време шефът на ЕЦБ призна, че Китай е постигнал по-голям напредък в областта на цифровата валута, отколкото Европейският съюз.

Според нея е необходимо по-голямо международно сътрудничество, за да се регулира биткойна и за да се превърне от "актив" във "валута".

Отговаряйки на въпроси по време на онлайн събитието на Ройтерс, тя описа водещата криптовалута като "силно спекулативен актив, който е направил някакъв щур бизнес“ и подчерта, че е необходим глобален отговор, за да се предотврати злоупотребата с прането на пари от страна на престъпниците.

"Трябва да има регулация и това трябва да бъде договорено", подчерта Лагард и отбеляза, че "многостранните действия, които са абсолютно необходими в тази област, могат да бъдат предложени от Г-7 или от Г-20".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна