Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории за заснемането на първите филми у нас

Петър Кърджилов
Снимка: личен архив

Д-р Петър Кърджилов е изследовател на българското кино, архивист, журналист и писател, доктор на изкуствоведските науки. В началото на творческия си път е писал фантастични разкази, някои от които е издал в книги. След това се е отдал на изучаване историята на българското кино. Има издадени 23 книги, като половината от тях са посветени на историята на българското кино.

"Да се ровите в стари вестници, стари документи, стари мемоари, за да откриете нещо, което е интересно на вас, но би трябвало да бъде интересно и за другите, които обичат българското кино, е наистина черен труд, много често през тези 40 години ми се е искало да зарежа всичко и да го хвърля в Перловската река, но не съм го правил, защото винаги провидението по някакъв начин ми е давало знак да продължа, което ми е помагало да открия нещо ново, да попадна на някакви данни, които ме отвеждат към други и това ми е донесло вътрешно удовлетворение". Това сподели пред БНР д-р Петър Кърджилов. 

През 1896 година е заснет първият филм на Балканския полуостров у нас. Това се случва на пристанището във Варна. Англичанинът Чарлс Нобъл и шотландецът Джон Макензи в периода 1903-1905 година заснемат първата поредица от филми в България.

При избухването на Илинденското въстание през 1903 американецът Чарлс Ърбан, който има своя продуцентска компания в Лондон, изпраща оператора Чарлс Нобъл да заснеме мигове от въстанието.

"Нобел пристига в България през октомври, не може да премине границата, защото оттатък се води гражданска война, но въстанието, бунтът са изтлели и няма какво да заснеме, но той не се предава и започва да обикаля българо-турската граница, снимайки филми в Самоков, Рилския манастир, Дупница, в Кюстендилско. Около Рилския манастир той попада на няколко чети, които се връщат от Македония, които са чети на Върховния македоно-одрински комитет и с тях той инсценира няколко филма, в които се показват боеве и престрелки с турците, които впечатляват много английската аудитория. В Самоков и в Рилския манастир той се сблъсква с бежанската неволя, тогава десетки хиляди българи тръгват на север към България, търсейки спасение след разгрома на въстанието, така че той запечатва и тези мигове", подчерта д-р Петър Кърджилов в предаването "Нощен Хоризонт".

Д-р Петър Кърджилов е завършил Висшия институт за театрални изкуства "Кръстьо Сарафов" (днес - НАТФИЗ) през 1980 г. със специалност "Кинознание", дълги години е работил в Българската национална филмотека, в Националния съвет за радио и телевизия, в Българската национална телевизия, асоцииран член е на сектор "Екранни изкуства" към Института за изследване на изкуствата при БАН.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна