Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефектът Брекзит:

Британските супермаркети искат "спешна намеса" за осигуряване на доставки за Северна Ирландия

Най-големите британски супермаркети предупредиха правителството, че е необходима "спешна намеса", за да се предотврати значително нарушаване при доставките на храни в Северна Ирландия през следващите месеци, съобщава Ройтерс.

Великобритания вече не е част от единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз, но управляваният от Великобритания регион Северна Ирландия е стъпил и в двата лагера - част е от митническата територия на Обединеното кралство, но все още е в съответствие с правилата на единния пазар на стоки на ЕС.

Въпреки тримесечния гратисен период по някои от новите двустранни правила, някои рафтове на супермаркетите в Северна Ирландия са празни от началото на годината, като фирмите се мъчат да внасят пресни стоки от Великобритания.

Шефовете на групи от супермаркети, включително Tesco, Sainsbury's, Asda и Marks & Spencer писаха на британския вицепремиер Майкъл Гоув, за да повдигнат въпроса.

В писмото, видяно от агенция Ройтерс, те отбелязват, че настоящият гратисен период за опростен контрол по изпращането на храни до Северна Ирландия приключва на 31 март и заявяват, че е важно дългосрочно решение да бъде договорено с ЕС преди края на срок.

"Всички наши бизнеси и доставчици инвестираха значително през последните няколко месеца, за да избегнат прекъсвания на доставките, но това ще стане неизбежно, ако бъдат приети предложенията, регулиращи движението на хранителни стоки от Великобритания до Северна Ирландия“, се казва в него.

"Осъзнаваме, че Европейската комисия трябва да види по-голямо съответствие, за да подкрепи отстъпките, които тя предостави чрез протокола за Северна Ирландия, но настоящите предложения, увеличената бюрокрация и сертифицирането в толкова кратък срок са неприложими.

Изпълнителните директори на супермаркетите призоваха Майкъл Гоув да създаде специална работна група, която да координира държавните агенции за интегриране на митническия и хранителния контрол.

Големите вериги супермаркети искат правителството да се съгласи с ЕС, че е необходимо повече време за въвеждане на нова система.

"Приемаме, че трябва да се постигне ясен напредък до 1-ви април. Дотогава обаче се нуждаем от уверение, че текущият процес, основан на схема на доверен търговец, не се променя, докато не бъде договорено нейна работеща замяна", пише още в писмото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна