Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Ковачева: Филмотеката е убежището на всяко едно национално кино

Антония Ковачева
Снимка: Личен архив
Най-голямото предизвикателство пред българското филмово наследство е дигитализацията, но филмовите оригинали - историята на българското кино също трябва да бъде съхранена. Българската национална филмотека пази националния ни филмов архив, който е част и от европейския филмов архив.

“Филмотеката е убежището на всяко едно национално кино, пък ако щете и на световното кино”, казва Антония Ковачева - директор на Националната филмотека. “Във филмотеката се пази всичко, което е минало през организма на българското кино. Включително мемоари и писма на хора, които са минали през всички тези турбулентни - политически, социални и всякакви проблеми. Така че филмотеката е едно убежище, което пази всичко което се е случвало в българското кино”, казва тя.  

Антония Ковачева припомни, че хората, които са създавали българските филми са преминавали през много и различни перипетии. Още от началото на ХХ век, когато се е смятало за панаирджийско забавление, а пионерите на българското кино са се опитвали да убеждават големите актьори от театралната сцена да участват във филмите.

Историята на киното ни преминава и през двете световни войни, както и невероятната цензура на властта след 1944 г. След 1989 г. българското кино отново преживява обрат - постига свободата, но липсват пари за създаване на филми.     

“Като се замисля какъв стоицизъм, каква воля трябва да имат хората, които създават българското кино, не мога да изпитвам към тях друго освен възхищение”, допълва Антония Ковачева.

Най-старата лента в хранилището е от откриването на Великото народно събрание с цар Фердинанд във Велико Търново. Всичко, което не е унищожено по време на бомбардировките или не е било загубено е във филмотеката. Във филмотеката се съхраняват и 500 чужди заглавия, които също са част от националното филмово богатство.  

Чуйте повече в разговора на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!