Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчетата от „Hayes & Y“ очакват максимални позитиви от участието си на фестивала „Eurosonic Noordeslag 2021“

Hayes & Y
Снимка: AchographY

За инди поп групата „Hayes & Y“ 2021 година трябваше да започне с пътуване до нидерландския град Грьонинген, където ежегодно се провежда фестивала „Eurosonic Noordeslag (ESNS)“. Никой не предполагаше, че Covid пандемията ще осуети намеренията на организаторите и участниците за традиционните концерти на живо. Това наложи „Eurosonic Noordeslag 2021“ да се проведе виртуално. 

В новите условия всички участници трябваше да заснемат видео с определено времетраене. Мини видео концертите ще се излъчат от 13 до 16 януари, програмата е публикувана на сайта на фестивала „ESNS“. Виртуалната изява на групата „Hayes & Y“ е на 14 януари на виртуална сцена 4, от 21.25 часа, на сайта ESNS 04. 

Въпреки че срещата на живо с публиката отпадна, музикантите от „Hayes & Y“ са в постоянен контакт с феновете си и непрекъснато получават емоционални отзиви от тях. 

В интервю за предаването „Бъди какъвто си“ фронтменът Благослав Анастасов разказа: „Организаторите на „Eurosonic“ вероятно са чакали до последния момент, да видят дали все пак не могат да проведат концертите. Затова разполагахме с много малко време, да заснемем видеоклипа. Малко бяха и студиата, които работеха в Манчестър, почти всички бяха затворени, заради пандемията. Успяхме да намерим студио в последния момент. Заложихме на песни, които смятаме, че са най- добрите ни изпълнения на живо, такива, в които сме най- уверени. Видеото и аудиото изработиха от една местна компания от Манчестър. За нас е страхотно да сме заедно с много други европейски артисти в тази платформа. Някои от тях знаем и следим, така че при всички положения ще извлечем максималните позитиви от това участие.“

„Hayes & Y“ се появи на българската музикална сцена преди около 12 години. Тя е създадена от съучениците от Първа английска езикова гимназия в София- Благослав Анастасов- водещ вокал и ритъм китара, Радослав Лозански- китара и синтезатори, Ивайло Делев- бас. След успешни изяви в България, тримата решават да развива кариерата си във Великобритания. Първоначално избират Лондон, по- късно се местят в Манчестър и се установиха трайно там. Към състава се присъедини финландецът Денис Холбек, който е зад барабаните. От няколко години четиримата от „Hayes & Y“ планираха да участват в конкурса за нова българска песен „Пролет“ на БНР, чиято голяма награда е участие на фестивала „Eurosonic“. За изданието през 2020 г., „Hayes & Y“ създадоха песента „Call the police“ и бяха избрани единодушно от селекционния екип да представят страната ни на фестивала „Eurosonic Noordeslag (ESNS)“.

Посетете сайта esns.nl, вземете своя безплатен билет и бъдете с момчетата от „Hayes & Y“ на виртуалната сцена ESNS 04 на 14 януари 2021 година от 21:25 часа.

Цялото интервю с фронтмена Благослав Анастасов можете да чуете в приложения аудиофайл:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна