Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повишаване на декемврийската инфлация в САЩ заради по-високи цени на бензина

Потребителската инфлация в САЩ се повиши през декември 2020 г., тъй като американските домакинства плащаха повече за бензин. Основната инфлация обаче продължава да стабилизира, тъй като  икономиката се бори с бушуващата пандемия от Covid-19, която се отразява негативно върху пазара на труда и върху сектора на услугите.

Според Министерството на труда индексът на потребителските цени (CPI) се повишение през декември с 0,4% спрямо ноември, когато нарасна с 0,2 на сто.

Около 60% от повишаването на потребителската инфлация през декември се дължеше на поскъпването на бензина с 8,4% оглед по-високите цени на петрола.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се ускори до 1,4% от 1,2% месец по-рано и очакванията на финансовите пазари за повишение с 1,3 на сто, като това е най-висока потребителска инфлация от лятото на 2020 г. Преди коронавирусната пандемия обаче инфлацията в САЩ беше на доста по-високо ниво от 2,3 на сто.

Цените на хранителните стоки се повишиха с 3,9% на годишна база, докато енергийните цени се понижиха със 7 на сто.

Изключвайки цените на храни и енергия, т.нар. основна инфлация (основен CPI) се повиши на месечна база с едва 0,1% и с 1,6% спрямо година по-рано.

С оглед на стимулиращата парична и лихвена политика на Федералния резерв и многомилиардните фискални помощи от страна на държавата за преодоляване на негативните икономически последици от коронавирусната пандемия, редица икономисти започват отново да говорят за ускоряване на инфлацията. Тя обаче вероятно ще остане под целевото ниво на Фед от 2 на сто поне до началото на пролетта и може би няма да представлява заплаха за икономиката и през цялата настояща година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.