Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Околийски, СЗО: Увеличава се усещането за значимостта и риска от вируса

Михаил Околийски
Снимка: БГНЕС

Главното предизвикателство през 2021 година ще е лекарската компетентност при ваксинирането, работата при трудните условия и възстановяването на психичното здраве на хората. Какво се промени за човечеството през изминалите месеци и какви са предизвикателствата за медицината през 2021 година? Представителят на Световната здравна организация доц. Михаил Околийски коментира в "Нашият ден":  

Covid-19 се появи, набра скорост и промени дневния ред на всички страни по света и нашите усилия се концентрираха повече в подкрепа на българските власти и на неправителствения сектор за ефективен отговор към предизвикателствата на пандемията. Опитахме се това да не навреди на другите теми за работа – незаразни хронични, сърдечно-съдови, онкологични и психични заболявания – но вече от гледна точка на пандемията. Вирусът причини сериозно влошаване на психично-здравните показатели – поради локдауна, поради страха и неизвестността. Много хора повишиха нивата си на тревожност, тъга и депресия. 

Изследване на СЗО, съвместно с Маркет линкс, за нагласите и поведението на българите към Covid-19, проведено в 4 вълни от юли насам, септември, ноември и декември. То се опитва да направи научно подкрепен поглед към всякакви феномени – като знания и възприятия на българите, индивидуално поведение, доколко българите подкрепят политиките на правителството и МЗ, какви са техните страхове и притеснения спрямо икономическото им състояние. Обобщено, българите не се различават съществено от европейските си съграждани. Знанието относно Covid-19, предпазните мерки и политиката на МЗ продължават да са високи. Увеличава се и усещането за значимостта и риска от вируса. Тестовете, проследяването на случаите, ваксинациите намират подкрепа от мнозинството от българите, като хората, които споделиха, че ще се ваксинират, са около 50% постоянно."

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна