Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Не виждам защо от природно бедствие се правят грандиозни заключения

| обновено на 13.01.21 в 21:18
Премиерът Борисов и зам.-министър Николай Нанков посетиха пропадналия участък от пътя между Банско и Гоце Делчев.
Снимка: Пресслужба на МС

Пропаднали заради обилните валежи шосета в Благоевградско да бъдат възстановени в най-кратки срокове, настоя премиерът Бойко Борисов при изненадващото си посещение в района.

„Река Места в какво състояние е - колкото Дунава е станала. Струма, сега минах и край нея – огромна. Природата ни подсказва, че трябва спешно и дигите да бъдат възстановени“, каза Борисов, докато разглеждаше на място повредените диги на река Места.

Временно движението по пътя Банско - Гоце Делчев в района на с. Места се осъществява двупосочно в една лента и е ограничено за моторни превозни средства  над 12 т. заради активизиралото след дъждовете свлачище в района. От Агенция „Пътна инфраструктура“ призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като следват поставената пътна сигнализация. 

Очаква се след два дни да бъде освободено движението и в двете посоки:

„Перфектно работят строителите, на работниците и на полицаите също благодаря за перфектната организация! Надявам се до края на утрешния ден да пуснем движението в двете посоки", коментира премиерът Бойко Борисов, който инспектира разчистването на свлачището: 

"Полицаите, пожарникарите, но на полицаите специално искам да благодаря, защото навсякъде - аз бях по Гърмен, по Хаджидимово, навсякъде полицията обезопасява.

Все пак гражданите, които минават по този път, да знаят - правим всичко възможно, за да не се спре движението. Точно обратното.

И дигите вече трябва да са влезли, но виждате реката. Как да вкарам хората да правят диги сега, да удавим някой багерист. И тях майка ги е раждала, така че може един ден да изчакаме водата да слегне и тогава. Да не жертваме и да не поставяме хората в риск", каза премиерът Борисов.

Той отбеляза още, че през последните дни в страната са паднали големи количества валежи и щетите се възстановяват:

„Една колежка в парламента днес е говорила за пътя до Рилския манастир, а този път тук не сме го правили ние, той е правен от комунистите, лесно можеш да кажеш, че го е отнесла водата, нали?

Но всички знаят колко големи валежи паднаха, колко трудно се поддържат подобни съоръжения и колко трудно в момента се възстановяват. Не виждам защо от природно бедствие се правят грандиозни заключения“, добави премиерът Бойко Борисов.

Същевременно заради усложнената метеорологична обстановка в страната реките Марица, Тунджа и Арда, както и някои по-малки реки в Бургаско остават под наблюдение.

17 язовира, стопанисвани от "Напоителни системи" се изпускат контролирано, увери пред БНР председателят на Държавната агенция за технически надзор Петър Горновски. По думите му много водоеми се налага да бъдат изпускани след обилните валежи:

„Такива са „Цанков камък“, „Боровица“. Такива са и многото малки язовири, които се следят и се изпускат. И разбира се язовирите по поречието на Струма и Места. Това са и от каскадните язовир  „Кърджали“, „Ивайловград“, “Студен кладенец“, това е и язовир „Долна Диканя“, и „Дяково“ до Дупница…Но всичко, което се случва, става под контрол на операторите, на собствениците. Така че вече можем да бъдем спокойни“, заяви пред БНР Горновски. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна