Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лозан Панов: Гражданите да имат достъп до проверките срещу магистрати

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов настоя гражданите да имат достъп до проверките срещу магистрати. В писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет съдия номер едно поиска копие от цялата документация за всички извършени спрямо самия него проверки.

Панов е категоричен, че информацията за работата на магистратите и техните действия е винаги от обществен интерес. Воден от това разбиране, пише той, е дал и съгласието си да бъдат предоставени в пълен обем поисканите от гражданин копия от документи, свързани с извършените от Съдебния инспекторат проверки лично срещу него.

Лозан Панов припомня, че по отношение на две от тях също е искал информация, но е получил откази.

В писмото си до органа, оглавяван от Теодора Точкова, председателят на Върховния касационен съд обръща внимание, че проверките срещу него са били предшествани от изключително подробна и изобилстваща от детайли информация, съдържаща лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор.

Начинът, по който инспекторатът запазва пълно мълчание при финализирането на тези проверки, противоречи на твърдението Ви, че го правите, за да не се дискредитира проверявания магистрати и за да не се накърняват правата му, пише Лозан Панов до Теодора Точкова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.