Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от преливане на реки и язовири в област Сливен

Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Над половината от обема на основния водоизточник на Сливен - язовир „Асеновец“, е запълнен след последните обилни валежи, съобщават от Областната управа.

Към момента в язовира има близо 14 милиона куб. метра вода при капацитет от 27 милиона. Няма опасност от преливане на реки и язовири в областта.

До преди няколко дни „Асеновец“ бе достигнал критични нива при обем от 8 млн. куб. метра вода. Заради засушаването язовирът миналата година бе изключен от водоснабдяването, а селищата в общината преминаха на захранване с вода от помпените станции по поречието на река Тунджа.

В другия голям язовир в областта – „Жребчево“, през последните дни притокът на вода за денонощие е над 8 млн. кубика. Нивото му към момента е близо 160 млн. кубични метра.

Коритата на реките в областта имат нормална проходимост, а нивата им са под критичните стойности, съобщават от „Напоителни системи – клон Средна Тунджа“.

От началото на януари досега според данните на Националния институт по метеорология и хидрология, цитирани от пресцентъра на Областна управа в Сливен, падналите количества валежи в областта възлизат на 91 литра на квадратен метър. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна