Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикален размер XL

Боб Минцър
Снимка: youtube.com

Музикалното въведение в „Джаз клуб“ този път е ефектна композиция на саксофониста Боб Минцър, наречена „Ню Рошел“ – град в щата Ню Йорк и родно място на музиканта. Изпълнението е на Bob Mintzer & All L.A. Band. 

Десетилетия наред саксофонистът е неотделима част от американския инструментален квартет „Йелоуджакетс“ (Yellowjackets), а записът на „Ню Рошел“, за който става дума, е направен през 2016 година. Тъкмо тогава Боб Минцър застава начело на друг знаменит ансамбъл: германския „Ве Де Ер биг бенд – Кьолн“ (WDR Big Band, Koln). Това е оркестър, който пази традицията още от следвоенното време (1946 година), а през 21 век се превърна в една от водещите, реномирани музикални формации по света. Разбира се, работата на Минцър с биг бенда не е попречила на ангажиментите му с „Йелоуджакетс“: след около 4 години, за щастие на публиката, задължителното „неизбежно“ става факт: квартет „Йелоуджакетс“ (Ръсел Феранте – пиано, клавишни, Боб Минцър – саксофони, Дейн Алдерсън – бас, Уил Кенеди – барабани), обединили своето изкуство с майсторите от „Ве Де Ер биг бенд“. 

В края на 2020 година се появи съвместният им албум “JacketsXL”, който представяме. Играта с размера (XL) не е случайна: пиесите в албума са познати от предишни дискове на „Йелоуджакетс“, но Боб Минцър, основен аранжор в тази продукция, пояснява, че „финалният резултат прилича на човек, който си е сменил облеклото с ново, по-различно от старото“. С чувство за хумор, към новата „дреха“ е добавено уточнението “XL”! Очевидно, има защо.

Добре дошли сте! Не пропускайте, моля, тази естетическа наслада… 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна