Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания се бори с щетите от бурята Филомена при рекордно ниски температури

Навара - 13 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Студената вълна, последвала бурята Филомена, която връхлетя Испания и причини смъртта на 5 души, продължава с извънредно ниски температури на полуострова. Тази сутрин в Молина де Арагон (Гуадалахара) беше минус 19.9 градуса по Целзий.

Регионалните правителства на Мадрид и Кастилия-Ла Манча проучват щетите, за да поискат обявяването на „катастрофална зона”. Мадрид оценява загубите от бурята досега на 70 милиона евро.

448 пътища, 26 от които основни, все още са засегнати от снега след бурята Филомена, а най-трудна е ситуацията в Мадрид, Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон, където падналият сняг се превърна в лед при рекордно ниските температури.

На много места кметовете потърсиха помощта на строителните фирми, за да разчистват снега с булдозерите. Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда съобщи, че са разпръснати почти 9 милиона тона сол заради леда, а са почистени едва 1/3 от улиците.

Все още има закъснения в разписанията на влаковете. Железопътната линия между Естремадура и Мадрид е затрупана и ще остане затворена поне още седмица.

На летище "Барахас", което работи от понеделник, вече няма бедстващи пътници, но трафикът не е напълно възстановен.

Армията изпрати тежка техника, за до го почисти заедно с това в Торехон .

Училищата в столицата ще останат затворени до 18 януари. Най-големият пазар в Мадрид от вчера заработи отново и така се възстанови доставката на пресни продукти в супермаркетите.

Вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка призна за промени в транспортирането на ваксини срещу Covid-19 , които са пристигнали във Витория вместо в Мадрид, но уточни, че са били разпределени в здравните центрове и "не е имало инциденти".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени