Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп призова съгражданите си да бъдат "обединени" и да избягват насилието

Американският президент Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп призова съгражданите си да бъдат "обединени" и да избягват насилието. В разпространения видеозапис се съдържат първите коментари на Тръмп, след като само часове по-рано Камарата на представителите на Конгреса подкрепи инициативата за негов импийчмънт по обвинение за подстрекаване към метеж. В изявлението си обаче Тръмп не споменава темата.

Той заявява: "Призовавам всички американци да превъзмогнат моментните си страсти и да се обединят като един американски народ. Нека изберем да вървим напред, обединени за доброто на нашите семейства".

В коментар за действията на своите поддръжници, които нападнаха сградата на Конгреса преди седмица, Тръмп заявява: "Никога няма оправдание за насилието. Без извинения, без изключения: Америка е страна на закона." и уверява, че участниците в атаките ще бъдат предадени на правосъдието.

Доналд Тръмп посочва, че има данни за планирани протести във Вашингтон и цялата страна, но призовава да бъде осигурено мирно предаване на властта на наследника му Джо Байдън:

"Всеки трябва да спазва нашите закони и да се подчинява на указанията на правоохранителните органи. Наредих на федералните агенции да използват всички необходими средства, за да запазят реда. Във Вашингтон докарваме хиляди членове на Националната гвардия, които да пазят града и да се уверят, че предаването (на властта) ще стане безопасно и без инциденти", заявява Доналд Тръмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна