Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушване на министри в парламента заради наводненията в страната

| обновено на 14.01.21 в 13:19
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски увери в пленарната зала, че няма язовири, които да застрашават живота на хората. Има въведено частично бедствено положение в редица общини след обилните дъждове и наводненията в редица населени места.

„Към момента в страната няма язовири, които да преливат неконтролируемо... Поддържа се постоянна връзка със стопаните на водоеми в областите. На екипите от патрулно-постовата дейност и служителите на териториална полиция е разпоредено да водят наблюдение и да докладват и подават своевременно информация за всички случаи, свързани с метеорологичната обстановка“, каза Терзийски.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че с днешна дата без ток са 26 населени места или 4 027 клиента, които са във високопланинските територии. Петкова отчете, че въпреки авариралите четири далекопровода през изминалите дни, енергийната система работи сигурно и стабилно.

„Всички хидроагрегати във ВЕЦ-овете, както и стопанисваните от НЕК язовири и съответни съоръжения работят в пълна изправност. Към настоящия момента електроенергийната система на страната е стабилна и работи в нормален режим“, каза Петкова.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров на свой ред съобщи пред депутатите, че язовирите в страната са пълни. Те са действали като буфер, всички от тях се контролират денонощно:

„За да не се спекулира с цифри, ще помоля от началото още да се знае, че енергийните язовири винаги ги държим на 80-90%, защото целта е водата в тях да произвежда електроенергия. И затова при тях отговорността, когато пропускат вода е много голяма, но екипите са обучени с години, добре работят и както виждате и при тази екстремална обстановка успяха да пропуснат водата“. 

Парламентарните групи поставиха въпроси за нерегламентираните сметища и кога министерството е било информирано за прогнозите за обилните валежи. Проблем има с речните корита и с образуването на сметища. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени