Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип на СЗО пристигна в Ухан, двама експерти не бяха допуснати, имали антитела

| обновено на 14.01.21 в 15:22
Екипът на СЗО пристига в Ухан.
Снимка: Ройтерс

Група експерти на Световната здравна организация (СЗО) пристигнаха в китайския град Ухан, за да разследва произхода на новия коронавирус, чиято поява беше регистрирана в централния китайски град в края на 2019 г. Преди да започнат работа, учените от различни националности са поставени под двуседмична карантина. 

Двама от експертите обаче не бяха допуснати от Китай и останаха в Сингапур, след като при тестове за коронавирус, се оказа, че имат антитела

СЗО съобщи в Туитър, че всички 15 души от групата са били тествани за коронавирус преди да отпътуват от родните си страни. Те отново били тествани в Сингапур и пак дали отрицателна проба. При двама от експертите обаче било установено наличие на антитела. Китайските власти не им позволили да се качат в Сингапур на самолета за Ухан.

"Съответните контролни изисквания за епидемична превенция ще бъдат прилагани строго", каза лаконично на редовен брифинг говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян, когато бе попитан за случая.

По-рано бе съобщено, че експертната група на СЗО е пристигнала в Ухан. Мисията вече бе забавена заради спор с Китай.

Екипът на СЗО ще работи с китайски учени, в опит да установи произхода на патогена. Преди малко повече от година именно от Ухан дойде новината за мистериозна пневмония, която впоследствие се оказа заболяване, което се разпространи в целия свят, предизвиквайки пандемия.

Въпросът за произхода и първото регистриране на патогена е политически деликатен - Китай не иска да бъде сочен за виновен за появата на коронавируса, предизвикал миналата година пандемия, отнела досега живота на близо два милиона души, отбелязва ДПА.

От месеци китайските власти изразяват съмнение дали новият вирус се е появил първо в тяхната страна. Те цитират съобщения за евентуално първо заразяване на човек в други държави.

Друг техен аргумент са следите от коронавирус върху замразени храни, внесени от чужбина.

Учени обаче подозират, че патогенът е бил разпространен първо от прилепи в Южен Китай.

Същевременно днес китайските власти съобщиха, че за първи път от 8 месеца в страната им е регистрирана смърт на човек от Covid-19.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени