Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ганев: Държавните механизми не защитават обществените интереси

Георги Ганев
Снимка: Светослава Кузманова

Днес между 17 и 19 часа е онлайн премиерата на "Черната книга на правителственото разхищение за 2020 година” на фондация „Фридрих Науман“, която може да се проследи на фейсбук страницата на книгата.
 

За 6-а поредна година книгата събира случаи на неефективно и недобросъвестно пилеене на пари на българския данъкоплатец, като тази година екип от разследващи журналисти разказват истории за харчене на публични средства и се дават примери за пропуснати възможности, за да живеем по-добре.

„В книгата става въпрос за провали, но не българите, а на държавата България. Тук е разковничето на въпроса как милиардите, които ще дойдат от Европа, могат даат използвани по- добре, като не се минава през механизмите на държавата, които са провалени и захванати от една малка клика, една група разбойници, а не обществото“, това коментира в „Преди всички“ икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии, който е работил по икономическата част на разследванията . Ганев е автор и на предговора и послеписа на новото издание.

По думите на Ганев на предстоящите сега парламентарни избори хората ще могат да покажат дали искат да продължи държавата да се проваля:

„Дали искат тя да бъде в плен на една малка клика или искат нещо по-различно. За последните 10 години българските граждани упорито подават сигнал, че нямат голям проблем с това държавата да харчи за абсолютно неефективни неща и да работи в полза на малка група хора. Така че, ако не им харесва, трябва да гласуват по друг начин. Но това ще им коства неудобства, защото не малка част са влезли в подобен тип схеми.

Но иначе самият Европейски съюз разработва вече схеми, при които средствата на европейските данъкоплатци да не минават през съответните държави“, поясни още Георги Ганев.

В книгата се проследяват казуси на разхищения във времето, случаи, които не са се разрешили изобщо, дори са се влошили, посочи още Ганев:

„Което говори, че не става дума просто за некомпетентност, а става дума за изначално деформиране на държавния механизъм като такъв за провеждане на обществения интерес, което означава, че той не служи за провеждане на публичните интереси.“

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна