Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът София Менар 2021 поднася киното на изтока в домовете ни

Снимка: menarfest.com

С начален час 19 часа на 15 януари започва тазгодишното издание на фестивала за филми от Близкия изток, Средна Азия и Северна Африка „София Менар“. Макар и без прожекции в киносалоните, 30 пълнометражни и 12 късометражни филми от широките региони, където се изповядва ислямът, ще бъдат достъпни за зрителите чрез една от големите български стриймийнг платформи.

13-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще се проведе от 15 януари до 31 януари онлайн на NeterraTV+. 

Фестивалът предлага 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, като специалният фокус e върху киното на Турция. 

Сред акцентите в секцията с турски продукции е „Цигански романс” на режисьора Огузхан Йълдъз, отличен с наградата за най-добър филм на фестивалите в Истанбул и Антакия. Най-награждаваният филм в селекцията е „Омар и ние” на режисьорите Марина Горбач и Мохамет Бахадър. С над 20 отличия от международни фестивали, сред които най-добър филм от МФФ Арлингтън, най-добър филм от МФФ Истанбул, най-добър филм и награда за режисура от МФФ Кайсери, награда за режисура и награда за най-добър актьор (Джем Бендер) от МФФ Казан, награда на журито и награда за сценарий от МФФ Малатия, награда за най-добър актьор (Джем Бендер) от МФФ Антакия... 

Сред останалите предложения от турското кино е красивият и съзерцателен филм на Мурат Чери „Сън сънувах” за 8-годишния Тарък, който заминава да живее на село при своите баба и дядо. Своята премиера в рамките на 13-я Sofia MENAR има и дебютът на Елиф Акарсу Полат и Чигдем Бозали „Писма на съдбата”. Сред документалните предложения на фестивала е мащабният проект „Лица и стъпки” на Салих Йоздерия, заснет в свещените градове Мека и Медина, с изключителни кадри на милиони вярващи, тръгнали на тържествено поклонение.

MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

Как понася киното ударите на пандемията, кои страни са акценти на фестивала тази година и как се прави фестивал във виртуалното пространство – чуйте от Здравко Григоров, един от организаторите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!