Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в Израел с цялостна помощ за карантинираните и хората в третия локдаун

Дебитни карти за социално слабите в Израел в помощ на малкия бизнес

Снимка: БГНЕС

Близо една пета от населението на  Израел  вече е имунизирано срещу Covid-19. Въпреки това заради повишаване на нивото на заболеваемост беше обявен трети локдаун. За разлика от първия, дълги опашки за стоки от първа необходимост нямаше, но за малкия и среден бизнес новата карантина може да има фатални последици. Затова в големите общини на Израел, където и бюджетите за социални дейности са значителни, има сериозна политика за  подпомагане на пострадалите.

"През предните два локдауна на социално слабите в Холон носеха всеки ден топла храна вкъщи. Менюто беше универсално, но въпреки това имаше и недоволни". Това каза в „Преди всички“ Данит Алиаси-Бони, директор на направление социални дейност и доброволци:

"Сега всяко семейство или самотен човек от тази група получава електронна карта със сумата, на която преди са получавали храната. С нея могат да купят продукти от най-близките до дома си магазини. На разстояние до километър от дома им, може да има и супермаркет, но картите са предназначени и за подкрепяне на малкия и среден бизнес и само в техните магазини са валидни".

Отделно от това малките фирми получават субсидии от общината, с които да си платят наемите за помещенията и режийните. Отлагат и плащането на данъците за миналата година.

БГНЕС

„Позвънихме на всеки един от групата на нуждаещите се и го попитахме конкретно каква помощ очакват от нас“, поясни още  Данит Алиаси-Бони:

„Най-интересното е, че много от възрастните, които са в строга карантина, поискаха да помагат на многодетните семейства, макар и по телефона. Те обясняват уроците на децата, за които е трудно да усвоят материала по мрежата, подкрепят юноши, които заради застояването вкъщи са в конфликт с родителите си, успокояват съпрузи при възникнали противоречия.

Разбира се, имаме и психолози, които разговарят със самотни хора, но не достигат. Затова сме мобилизиралибивши учители, социални работници, лекари, майки,  отгледали многобройна челяд. На базата на своя опит те помагат на нуждаещите се. По време на епидемията има телефон за разговори със самотни хора. За хората с увреждане сме купили и вече разнасямe настолни игри, на които могат да играят и сами, а също и дребни спортни съоръжения, за да се раздвижват вкъщи“, разказа още Данит Алиаси-Бони.

По думите й общината е подготвила и маски, ръкавици и дезинфектанти. А също и:

„Прибавихме и шоколад и лакомства за семействата с деца. Имахме акция за събиране на играчки. Мнозина купиха нови играчки за нуждаещите се, като доброволци дезинфекцираха всички подарени електронни игри и автоматични играчки. Осигурихме и таблети за многодетните семейства, където техниката не недостига.

Имаме и още две акции. Безработни техници помагат за дребни домашни поправки на социално слабите. Общината е поела тези разходи, макар и заплатени по минимална тарифа.

БГНЕС

Преди първия локдаун мнозина се запасиха с консерви и храни, сякаш не започваше  епидемия, а се очакваха бомбардировки. Гаранционните срокове на тази храни изтичат и сме създали организация те да се споделят със социално слаби“, поясни още директорът на направление "Социални дейност и доброволци":

Някога пред различните учреждения седяха старци с пишещи машини и попълваха бланки с най-различни документи. Сега имаме телефонна услуга, предназначена за хора, които трудно си служат с техниката или не знаят добре иврит. Помагаме им да си запазят час за лекар или за банката, или да попълнят документи .

По наша инициатива девойки на алтернативна военна служба помагат в наглеждането на децата на многодетните семейства и на лекарите в болницата и в поликлиниките, тъй като училищата и детските градини не работят и нямат на кого да ги оставят.

По време на първия локдаун имаше практика хората да пеят от балконите си. Сега ние мобилизираме артисти, които спазвайки социалната дистанция, пеят на улицата. Избрали сме популярни песни, които да вдигат духа на хората, " разказа Данит Алиаси-Бони.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени