Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се потопиш в Югоизточна Азия

Диана Маринова
Снимка: личен архив

Диана МариноваВ това издание на рубриката „География на сетивата“ Диана Маринова ще ви отведе на дълго пътешествие в две серии към Виетнам, Мианмар и остров Борнео. Тя е човек, който обича да пътува, да открива места с особен заряд и да описва преживяванията си по начин, който събужда любопитство. Според нея истинският пътешественик се докосва с душата си до местата, които посещава. Когато това стане, той започва да говори с душата си за тях. Мястото, с което Диана се чувства най-свързана и към което животът я връща отново и отново, е Югоизточна Азия. За първи път посещава тази част на света преди 20 години, а причината да остане завинаги свързана с нея е, че преди 12 години тя и съпругът и осиновяват дете от Виетнам.

В разговора с водещата на предаването „Семейно радио“ Ирина Вълчанова, Диана Маринова отвежда първо именно във Виетнам и Мианмар. Последното ѝ посещение във Виетнам е през миналия февруари съвпада с лунарната Нова година. Тя разказва за духа на празненствата, по време на новогодишните чествания в далечната държава. Ще научите още за „Храма на литературата“ и отношението на виетнамците към знанието, както и за Забранения град, намиращ в древната столица на Виетнам – Хю.

Диана Маринова разказва още и за посещенията си в Мианмар, носещ в миналото името Бирма - държава „открита“ едва преди десетина години като атрактивна туристическа дестинация. Мианмар е свещена земя на чудеса, в която всичко е ново, интересно и странно. Най-силно впечатление оставят хилядите храмове със злато и скъпоценните камъни, които там са едва ли не на всяка крачка.



Остров Борнео, който Диана Маринова посещава преди по-малко от година, е третият по големина в света. Поделя се между три държави – Малайзия, Индонезия и султанство Бруней. Впечатленията ѝ са за покрита с джунгли и изключително богата на растителни и животински видове земя, която е почитана с почти мистическа отдаденост от местните жители. За съжаление, обаче, много от представителите на флората и фауната попадат в Червената книга на защитените видове. Основната причина за това е изсичането на джунглата, което започва през 50-те години на миналия век и е направено с цел да се обособи пространство за култивирано отглежда на маслодайни палми. Така първата спирка в радио пътешествието в Борнео е Центърът орангутани към „Нешънъл Джеографик“, в който се приютяват млади примати, чиито майка са убити.

Диана Маринова разказва още за морските номади Баджау, за местния странен деликатес – супа от „птиче гнездо“, както и за други, все още, запазени традиции на многобройните племена в Малайзия.

Диана Маринова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!