Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква в Румъния се включва в кампанията за ваксиниране срещу Covid-19

Румънската лекарка Ана Вежа получава ваксина в болница в Букурещ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кампанията за имунизация срещу Covid-19 е в центъра на внимание на румънските вестници.

Най-големият ваксинационен център в Румъния ще бъде в изложбения център "Ромекспо", съобщава в. "Ромъния либера" и цитира кмета на първи сектор на Букурещ Клотилд Арманд, която заяви, че в "Ромекспо" ще работят 64 пункта за ваксинация срещу Covid-19.

Клотилд Арманд съобщи във "Фейсбук", че е проверила работата по подготовка на центъра за ваксинация, а организацията в комплекса "Ромекспо" е "впечатляваща".

Премиерът Флорин Къцу ще се ваксинира срещу  Covid-19 в събота, съобщава още "Ромъния либера". Това ще стане публично, един ден след началото на втория етап от имунизацията в Румъния, отбелязва изданието.

Премиерът заяви след вчерашното заседание на правителството, че ваксинацията срещу новия коронавирус в Румъния "върви добре" до момента и подчерта, че целта на правителството е до септември да бъдат ваксинирани 10,4 милиона души. Къцу каза, че Румъния ще получи още осем милиона ваксини. "Моята цел е през септември да имаме 10 400 000 ваксинирани лица, което означава близо 70 процента от населението, за да можем да се отървем от пандемията", посочи румънският премиер. По думите му "хората искат да се ваксинират".

В. "Адевърул" пише, че семейните лекари съставят тези дни списъци на пациенти с хронични заболявания, които следва да бъдат ваксинирани срещу Covid-19 в рамките на втората фаза, която ще започне на 15 януари. Не всички пациенти разбират важността на имунизацията, затова семейните лекари отделят много време, за да опровергават фалшивите новини от интернет и медиите, заради които хората имат резерви към ваксинацията, посочва вестникът. 

"Адевърул" разказва за личен лекар от село Манастиря, окръг Кълъраш, който се отчаял от ситуацията. Ядосан от липсата на аргументи на някои много болни пациенти, в риск от заразяване с новия коронавирус, д-р Каталин Петренчук поставил пред тях следния избор: или се ваксинират, или си търсят друг личен лекар. "Щом не ми вярвате, отивайте при друг", бил съветът на лекаря, който казва, че не разбира защо трябва да продължи да се грижи за пациенти, които не вярват на съветите, които им дава като медицинско лице. Д-р Петренчук разказа, че онези, които не желаят да се ваксинират, твърдят, че ваксината убива хората, че чрез нея им се поставя чип, че вирусът е направен в лаборатория с цел забогатяване и т.н.

"Адевърул" цитира мнението и на д-р Ирина Франчук, семеен лекар в Сучава и заместник-председател на Националното дружество на семейните лекари, която определи реакцията на д-р Петренчук като "нервен изблик". Д-р Франчук отбелязва, че големите проблеми идват от страна на онези, които имат някакво образование и достъп до медии, фейсбук и различни съмнителни сайтове. Тя допълни, че агресивното отношение на църквата срещу ваксинацията също е дало резултат. 

"Видях сега, че от няколко дни си промениха позицията, което е хубаво, но според мен е малко късно", оцени д-р Франчук във връзка с отношението на Румънската православна църква към ваксинацията. Тези дни бе съобщено, че в църквите ще бъдат раздавани информативни брошури за имунизацията и че Румънската православна църква ще участва в кампанията чрез информиране на вярващите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени