Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разпореди на 3-ма министри проверка на преливането на реки

Река Средецка преля край с. Дебелт, 13 януари 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура разпореди на министрите на околната среда и водите, на вътрешните работи и на енергетиката да извършат незабавни проверки на причините, довели до преливане на реки. Заради откритите наносни отложения и строителни материали ще се установява има ли незаконен добив на инертни материали, уточняват от държавното обвинение.

Информация в медиите, която прави връзка между незаконния добив на строителни материали и наводненията по поречието на реките Струма и Места, е провокирала разпоредената проверка, както и прогнозите, че валежите ще продължат.

Съвместно екоминистерството, вътрешното и енергийното министерство трябва да установят дали наводненията при разливите на двете реки в Южна България не са заради нарушения на законите за водите и за подземните богатства.

Трябва да се прецени необходимостта от извършване на проверки за същото и на други места в страната, с цел предотвратяване на наводнения. Освен това министърът на вътрешните работи трябва да предприеме незабавни мерки по Закона за защита при бедствия.

Констатациите, предприетите действия за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, евентуалните санкции и административни актове да се обобщят в най-кратък срок в доклад, е разпоредила Върховната административна прокуратурата. В него трябва да се посочат и евентуални случаи с данни за извършени престъпления, за които да бъдат сезирани МВР и прокуратурата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна