Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко дела за домашно насилие в Стара Загора

Снимка: архив

63 са образуваните през 2020 г. дела по Закона за домашното насилие в Районния съд на Стара Загора, съобщи говорителят на гражданското отделение Женя Иванова.

Обратно на регистрираната от неправителствените организации тенденция към увеличение на тормоза в семействата по време на изолацията, броят на делата срещу насилници в Стара Загора е намалял. Заведените през 2019 г. са 89. В предходни години броят им обичайно е варирал между 80 и 90.

„Съдът не разполага с ресурс да обясни причините за спада през 2020 г.“, посочи съдия  Женя Иванова. Тя изрази надежда, че тежката ситуация заради пандемията е накарала семействата да преосмислят отношенията си.

В преобладаващия брой от делата през миналата година страните са бивши или настоящи съпрузи, двойки живеещи на семейни начала или са имали родствена връзка по права линия. През миналата година шестима са мъжете завели дела за домашно насилите, а през предходната 2019 са били 11, показва статистиката.

Почти при половината от приключилите през годината 72 броя дела  молбата на жертвата е била уважена, при две е частично уважена, при 6 е отхвърлева, а при 30 производството е прекратено. При едно от делата производството е спряно по общо съгласие на страните. По 27 от делата е издадена заповед за незабавна защита, съобщи Женя Иванова

Като важен за съдебната практика по закона за домашното насилие съдия Иванова изтъкна приемането на новото тълкувателно решение от 25.11.2020г., което дама право на жертвите да търсят защита от съда при всеки нов акт на насилие, извършен от едно и също лице

От миналата година домашното насилие е инкриминирано деяние и се преследва като престъпление от държавата. "За разлика от гражданските дела, при които жертвата може да заведе дело и при еднократен акт на насилие, при наказателните трябва да има доказателства за системност", подчерта съдия Дарина Стоянова, говорител на наказателното отделение в Районния съд в Стара Загора.

Тя уточни, че общият брой на делата за престъпленията при условията на домашно насилие към момента е трудно да бъде конкретизиран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна