Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки домове са отводнени в Софийско

Снимка: БГНЕС

Екипите на аварийното звено и на пожарната през последните четири дни са отводнили 49 места, които пострадаха от обилния дъжд в началото на седмицата. Отводнени са и 39 мазета, приземни етажи и дворове. Най-пострадали са село Мировяне, район Нови Искър, квартал „Требич“. Започна описването на щетите, отчете пред общинските съветници кметът Йорданка Фандъкова:

„Ще се включат и екипите на социалните служби, за да може да се подпомогнат финансово чрез механизма, който има министерството на труда и социалната политика. Първата ни задача беше да не допуснем риск за живота и здравето на хората, с която за радост се справихме. А втората, по която продължаваме да работим, да помогнем на всички хора, чиито къщи са пострадали. И днес продължава работата на екипите в Нови Искър и Мировяне и работата на комисиите“.

Общинските съветници от БСП поискаха Столичната община да обезщети пострадалите от наводненията семейства и отправиха критика за липсата на канализация в пострадалите райони на София. Председателят Калоян Паргов заяви:

„Вашата подопечна община не си е свършила работата навременно и качествено. Настояваме Столична община да обезщети всички пострадали хора, защото тя също носи отговорност. Нужна е и системна поддръжка на проводимостта и укрепване на речните корита“.

Критики към работата на общината отправи и Методи Лалов, председател на групата на общинските съветници от „Демократична България“:

„Кой плаща за недомислиците на Общината?! Отговорът е прост: винаги плащат софиянци“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна