Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна възстановяването на моста между Хаджидимово и село Блатска

Постепенно се нормализира обстановката в село Блатска

„Най-големият ни проблем е мостът, защото нямаме връзка с общинския център. В момента се работи усилено и до събота на обяд, връзката ще бъде възстановена. Копаят багери, чистят дерето, да се оттече по-бързо водата, работи се сериозно“ – съобщи за Радио Благоевград Тугай Неби, кмет на село Блатска.

По думите му, в селото няма наводнени къщи, но има доста, залети от водите на реката, земеделски площи.

„Наводнен ни е стадионът. Готвехме се да възстановим спорта в селото, доста пари хвърлихме за терена и съблекалните, всичко отиде, но ще го възстановим. Само това са щетите и наводнените ниви. Земеделските площи много пострадаха, това са скъсани диги и от Блатска до горе, до Дъбница, Хвостяне, доста ниви се наводниха. Наводнени къщи нямаме“ – допълни кметът.

Според него, причина за бедствието са както природата, така и неподдържаните диги по река Места.

„Те, от 30 години насам, не са поддържани. Има на места, където отслабват дигите, това трябва да се поддържа, но не се поддържа и избива на места. То, затова реката се казва Места, защото си мени мястото. На времето, хората между Блатска и Хаджидимово са правили изкуствени диги, за да връщат водата да върви от Хаджидимово към  другите населени места. Правили са бентове, за да връщат водата насам, и така са воювали доста време. И сега, водата, когато приижда Места, си търси старото корито. Водата си търси стария път“ – така обясни част от проблема Тугай Неби.

Пътят между Хаджидимово и село Места е проходим, но само в едното платно. Има въведени ограничения за шофьорите, с които пътуващите в тази посока, трябва да се съобразяват.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Тугай Неби:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени