Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕЦБ: Пандемията все още крие сериозни рискове за икономиката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки икономическото възстановяване през третото тримесечие на изминалата година, пандемията от коронавирус все още крие "сериозни рискове за общественото здраве и икономиката на еврозоната", се посочва в публикуваната днес стенограма от последното заседание на Европейската централна банка, проведено на 10-и декември 2020 г.

Изправена пред нова рецесия на фона на поредния локдаун на стария континент в края на миналата година, ЕЦБ одобри през декември нови стимулиращи мерки, надявайки се да запази ниски разходите по заеми, докато еврозоната не е готова отново да отвори след строгите противоепидемични мерки.

Европейската централна банка отбеляза, че пускането на ваксините е "обнадеждаващо", но предупреди за "възобновяване на случаите на Covid-19", като новите ограничителни мерки и локдауни "значително ограничават икономическата дейност в еврозоната, която се очаква да се свие през четвъртото тримесечие на 2020 г."

Освен това, инфлационните очаквания на ЕЦБ бяха преразгледани в низходяща посока на фона на пандемичната несигурност.

От стенограмата се вижда, че всички членове на Комитета по паричната политика на ЕЦБ са били съгласни, че са необходими допълнителни мерки на паричната политика, "за да се запазят благоприятните условия на финансиране през периода на пандемията, като по този начин подпомогнат притока на кредити към всички сектори на икономиката и подкрепят икономическото възстановяване".

На последното за миналата година заседание членовете на ЕЦБ също така са сподели мението, че Пандемичната програма за спешни покупки на активи (PEPP) е по-ефективна отколкото политиката на понижаване на лихвите в настоящите пандемични условия. Повечето членове на банката смятат за подходящо пропорционално да се увеличи хоризонта на нетните покупки на активи в рамките на програмата PEPP, като на декемврийската среща са били изказани аргументи в подкрепа на слабо увеличаване на тази програма за "количествени улеснения".

Според централните банкери несигурността остава висока и положителните настроения могат бързо да да ерозират.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард обаче зави по-рано тази седмица, че несигурността всъщност намалява и дори ако коронавирусната пандемия продължава да представлява краткосрочно предизвикателство, общата икономическа перспектива не се е променила въпреки новата вълна на Covid-19 и последвалите я ограничителни мерки в цяла Европа.

На заседанието през декември са били изразни и опасения относно рисковете, свързани с развитието на обменния курс на еврото (поскъпването му на валутния пазар)

Следващото заседание на ЕЦБ ще се състои на 21 януари, като се очаква централните банкери да потвърдят настоящата изключително облекчена парична и лихвена политика на банката, включително покупки на облигации на стойност 1,85 трилиона евро като част от Програмата за спешни пандемични покупки, която е в сила до март 2022 г.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.