Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Panda Labs - предизвикателство за млади новатори от WWF България

Снимка: https://www.wwf.bg/

WWF България откри за първи път у нас младежка програма Panda Labs.  Основните действащи лица в програмата са младежите между 15 и 25 години, които ще работят в отбори, за да предложат иновативни подходи по въпроси, свързани с глобални екологични и социални предизвикателства. Темите, по които ще работят, са бъдещето на отпадъците, бъдещето на храната и бъдещето на мобилността.

Лилия Аракчиева от WWF България обяви пред Радио София, че инициативата за тази програма тръгва преди няколко години от Австралия. Тя обединява усилията на хора от бизнеса и хора от научните среди за иновации.

Около 240 участници ще се включат в хакатони за генериране на решения и идеи и ще бъдат подкрепени и предизвикани за новаторски предложения от представители на бизнеса, науката и неправителствения сектор. Първият хакатон ще се проведе онлайн на 19-21 февруари 2021 г., а следващите трябва да се проведат на живо в София и в Русе, ако условията го позволяват. Ще бъдат представени идеи в областта на бъдещето на отпадъците, бъдещето на храната и бъдещето на мобилността. Отборите, които представят най-добрите идеи, ще получат шанса да участват в следващия етап от събития - мастъркласове.

Младежите ще преминат през обучения, чрез които да формират бъдещия си професионален профил – от една страна ще упражняват STEM-умения за бъдещето ( технология, инженерство, математика), а от друга – ще развиват ценни социални умения като работа в екип, представяне и застъпване на идеите си.

Panda Labs ще съдейства на младежите-участници да получат възможност за практически стаж в някои от компаниите, които ще се включат в програмата.

Чуйте интервюто на Данаил Конов с Лилия Аракчиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!