Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция имунизира срещу Covid-19 с китайска ваксина

Унгария задейства процедура за одобряването на препарата на „Синофарм“

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа получава доза от ваксината „КоронаВак“.
Снимка: БТА

Унгарското правителство задейства процедура за одобрение на китайската ваксина „КоронаВак“ срещу Covid-19. Препаратът на компанията „Синофарм“ влезе днес в употреба в Турция, като още тази вечер се очаква да се ваксинира и лично президентът Реджеп Ердоган.

Будапеща е сключила споразумение с Пекин за доставка на поне 1 милион дози от китайската ваксина. Така Унгария ще стан е първата членка на ЕС, която я използва.

Правителството на Виктор Орбан оправда хода си с недоволство от твърде бавните доставки на договорените от Еврокомисията ваксини.

Въпреки противоречивите данни за ефикасността на ваксината на „Синофарм“ в Турция днес започна ваксинация на здравните служители с нея. Само до обяд над 70 хиляди души получиха първата доза. Интервалът до втората е 28 дни.

За да се преодолее недоверието на китайските ваксини, публично ще се ваксинира тази вечер президентът Реджеп Ердоган, а снощи това направи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Анкара изпрати 20 000 дози от китайската ваксина на Северен Кипър.

Клиничните данни от Бразилия показват малко над 50 на сто ефективност на препарата на „Синофарм“, докато изследванията в Турция са оценили ефикасността му на 91%.

Анкара е сключила договор за доставка на 50 милиона дози от „КоронаВак“, като 20 милиона от тях трябва да бъдат доставени до края на януари.

С ваксината на „Синофарм“ вече са имунизирани близо 20 милиона души по света.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна