Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори на 4 април - реакции на водещите партии

| обновено на 15.01.21 в 00:04
Снимка: БГНЕС

Датата 4 април за провеждане на парламентарните избори е приемлива, обявиха от ГЕРБ.

Депутатът Тома Биков обаче заяви, че управляващите няма да внесат в парламента нито една от промените в Изборния кодекс, които президентът Радев предлага:

„Днес господин президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и насрочва изборите за 4 април. За нас тази дата е напълно приемлива, но с някой притеснения. Ние няма да внесем нито една от промените, които господин Радев предложи, няма и да ги подкрепим.

Президентът да прекрати линията си за саботиране на изборния процес с внушаване на недоверие в него. Ще му кажа, ако не го е разбрал, че не машините и не пликовете гласуват. Гласуват хората и ние трябва да се борим за доверието на хората. Който не го е разбрал, ще загуби и тези избори“, каза Биков.

От ВМРО заявиха, че датата на изборите не е от особено значение.

Заместник-председателят на партията Искрен Веселинов посочи, че призивът на държавния глава за промяна на изборното законодателство са неприемливи и че "Обединените патриоти" също няма да го допуснат:

"Като всяка една друга дата. Изцяло в правомощията и изцяло отговорност на президента е да определи датата. По-скоро смущаваща е останалата част от неговите послания към обществото и опитите да се променят изборни правила в последната минута с очевидното желание да бъде облагодетелствано Движенето за права и свободи.

Надяваме се това да е само позив на популизъм от президента и някакъв опит на сформиране на мнозинство на партниращите си добре в настоящия момент БСП и ДПС в следващия парламент.

Как си представяте да даде възможност на Ердоган да пусне няколкостотин хиляди бюлетини в полза на една етническа партия на български избори. Ние трябва да сме се отказали от името патриоти за да го допуснем", коментира Веселинов.

БСП е готова за избори по всяко време и приема датата за тяхното провеждане да бъде 4 април, коментира Атанас Зафиров - член на Националния съвет на социалистите.

По думите му БСП ще работи активно при промените в изборното законодателство, но идеята на държавния глава за гласуване по пощата е трудно осъществима:

„Ние приемаме всяка законосъобразна дата, посочена от президента на Републиката. Възнамеряваме да защитаваме и в дебатите в Народното събрание по отношение промените в Избирателния кодекс. Едни такива промени, които се правят в последния момент, винаги крият своите рискове. Ние сме били принципни противници на такива, но явно в създадената ситуация ще се наложат такива промени с цел гарантиране здравето на българските граждани.

Гласуване по пощата е една добра, разумна мярка, която за съжаление няма как да бъде приложена в тези избори, защото времето за активна регистрация вече е безвъзвратно изтървано“, коментира Зафиров.

От парламентарната група на ДПС се въздържаха от коментар за президентското изявление и избраната дата  пред медиите.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа на Фейсбук страницата си, че "най-голямото предизвикателство е да се проведат избори в условия на Covid кризата". 

Той заявява още, че в близките седмици политиците трябва да свършат много работа.

Карадайъ не коментира дали датата 4 април за провеждане на вота удовлетворява Движението за права и свободи.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че е удовлетворен от датата, посочена от държавния глава, и вече има идея как трябва да протече предизборната кампания:

“От тук нататък искам да призова всички, които ще участва в следващите избори, в своите предизборни кампании, а и предизборни програми да употребяват по-малко думичката “ще“. Нека да бъде сблъсък не на нови празни обещания, а на отчети – кой какво е свършил през годините“.

Удовлетворение от датата и от идеите на президента за законодателни промени изразиха от извънпарламентарните формации, които участваха в организираните от него консултации. Тошко Йорданов от партия "Има такъв народ" коментира отказа на управляващите да променят изборното законодателство:

“Да очакваш от ГЕРБ промени в изборното законодателство в посока честност, е едно добро пожелание, което всички знаем, че няма да се сбъдне“.

Христо Иванов от "Демократична България" напомни на управляващите, че парламентът вече разполага със законопроект и може бързо да приеме необходимите промени, гарантиращи честен вот:

“Президентът постави редица въпроси относно действията на парламента. Всички тези теми ние сме изработи и предложили на народните представители срещу законодателни предложения, имайте предвид тези законодателни предложения отдавна са изработени. Това са необходими стъпки и те трябва да бъдат направени. Много е важно колкото може по-бързо да бъде публикуван т.нар. Здравен протокол, така че да е ясно на всички участници в изборния процес, че ще могат да гласуват и да участват в него без риск за тяхното здраве“.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов изрази съжаление, че управляващите отхвърлят президентските предложения за промени в законодателството:

“Трябва да отидем на избори при сега действащите правила. Няма да може да се предава онлайн броенето на бюлетините, което е основният кошмар на управляващите. Затова аз призовавам българските граждани – само масовото гласуване срещу властта ще реши всички проблеми“.

Според лидера на "Изправи се.БГ" Мая Манолова с отсрочката с една седмица президентът дава възможност на институциите да се справят с организацията на вота:

“Дали са се справили, ще разберем от избирателната активност. Ако хората отидат да гласуват, значи институциите са си свършили работата“.

Цветан Цветанов от "Републиканци за България" призова изпълнителната и законодателната власт да се ангажират и да направят необходимите промени, така че да бъде дадена възможност за гласуване на всеки български гражданин:

“Външно министерство, към настоящия момент, няма абсолютно никаква готовност за гласуване на над 2 млн. български избиратели в чужбина. Което означава, че правителството и респективно статуквото, има интерес от ниска избирателна активност“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна