Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ангелин Цачев: Енергийната ни система има достатъчно резервни мощности

| обновено на 15.01.21 в 09:31
Ангелин Цачев
Снимка: БГНЕС

"Енергийната ни система има достатъчно резервни мощности, за да реагира на по-високо потребление на ток при очакваното застудяване", каза за Българското национално радио изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев:
     

„Прогнозите, които правим за товара в предстоящото застудяване, не предполагат активиране на студен резерв, но, ако има такава необходимост, ТЕЦ „Марица изток 2“ е в готовност да предостави и задоволи необходимото потребление в страната. За разлика от миналата и по-миналата година към този момент в страната имаме много добър воден запас. Язовирите са пълни средно повече от 70%. В момента сме с около 30% повече воден запас, който може да покрие едно дългосрочно застудяване“.

пиковите часове приблизително около 35 на сто от производството на електроенергия е от водноелектрическите централи, има леко изпускане от язовирите в Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград."

Цачев поясни още, че са приключили всички ремонтни и инвестиционни дейности в мрежата, в Електроенергийния системен оператор, като изпълнението на ремонтната програма е на 101%, а на инвестиционната програма - 110%. За 2020 година общо - ремонт и инвестиции, са вложени над 280 млн. лв

"Така че, затруднения за необходимото количество електроенергия за битовите потребители не очакваме да имаме."

Експертът обясни, че потреблението за ноември миналата година в сравнение със същия период на 2019 година е намаляло с 2,11 на сто, но за декември е нараснало с 0,25 на сто въпреки всички очаквания, че то ще е ниско заради пандемичните мерки

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.