Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публикация на „Файненшъл таймс“ притесни профсъюзите на Острова

Снимка: архив

Публикация в британския вестник „Файненшъл таймс“, че правителството на Борис Джонсън планира след Брекзит да не се съобразява със защитата на правата на работниците, основаващи се на законите в ЕС, предизвика остра реакция сред опозицията и профсъюзите.

Британското правителство отхвърли твърденията в публикацията.

Новият министър на бизнеса Куаси Куартенг написа в Туитър, че „няма да бъдат занижени стандартите в сферата на трудовата заетост и че по отношение на правата на работниците Великобритания е по-напред от ЕС в много сфери“.

„Файненшъл таймс“ обаче писа, че в плановете на правителството е залегнало прекратяване на 48-часовата минимална работна седмица, промени в правилата за почивките на работното място и премахване на заплащането за извънреден труд съобразено със заплащането на отпуските.

Друго предложение е да отпадне сегашното изискване фирмите да регистрират информация за всекидневното работно време, за да се спестят административни разходи.

„Файненшъл таймс“ твърди още, че пакетът е бил изготвен в Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия и макар и да не е бил представен на останалите министри е бил консултиран с някои бизнес лидери.

Изнесената информация породи остра реакция сред профсъюзите и лейбъристите, тъй като правителството на Джонсън бе обещало, че отклоняването от правилата на ЕС след Брекзит няма да засяга правата на работниците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна