Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха промени за гласуване на хора под карантина

| обновено на 15.01.21 в 18:25
Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Управляващите внесоха промени в Закона за извънредното положение, с които се дава възможност на поставените под карантина или лекуващи се в болнични заведения, да гласуват на предстоящите избори.

Управляващите изпълниха заканата си да не отварят Изборния кодекс. Промените, свързани с гласуването на карантинирани и заразени с коронавирус, ще бъдат направени през така наречения Закон за извънредното положение. Централната избирателна комисия трябва да реши как ще стане това.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова посочи, че има две възможности:

„Затова сме дали правомощия на Централната избирателна комисия да изработи правила, по които тези лица могат да гласуват по реда на Изборния кодекс, позволяващ на лицата с увреждания да гласуват с подвижна урна или пък със създаването на специални секции“.

За всички участници в изборния процес ще бъдат осигурени предпазни средства.

Членовете на секционни избирателни комисии ще могат да се ваксинират при желание.

Право на глас ще имат и лицата, чиито документи за самоличност са с изтекъл срок.

Предвижда се всички мерки, които Централната избирателна комисия налага, да бъдат съобразени с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти.

Съпредседателят на групата на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов даде пълна подкрепа на законопроекта:

"Ние станахме съвносители с ясното съзнание, че чрез него ние гарантираме правото на всеки българин да упражни своя глас".

Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, представител на католическата общност у нас, критикува датата на вота, определена от президента - 4 април. Според него тя разделя обществото и е скандална за католици и евреи, тъй като в тези религии имало забрана точно в този ден да се полага какъвто и да било труд.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна