Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции на още няколко големи китайски компании

В четвъртък администрацията на Тръмп нанесе нов удар по Китай и най-големите китайски фирми, налагайки санкции на длъжностни лица и компании за предполагаеми престъпления в Южнокитайско море и налагайки забрана за инвестиции на още девет фирми.

Министерството на търговията на Съединените щати публикува изявление, в което съобщи, че Китайската национална отвъдморска петролна корпорация (CNOOC) е поставена под санкции, докато китайската авиационна компания Skyrizon е включена в черния списък на компании с военни крайни потребители.

Според американското правителство и двете компании представляват заплаха за националната сигурност на САЩ.

Бяха добавени и общо девет китайски фирми към списъка на Пентагона на компании с предполагаеми връзки с китайската армия, включително производителят на самолети Comac и производителят на телефони Xiaomi Corp.

Освен Comac и Xiaomi, Пентагонът добави в черния списък Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc, Luokung Technology Corp, Zhongguancun Development Center, GOWIN Semiconductor Corp, Grand China Air Co Ltd, Global Tone Communication Technology Co Ltd и China National Aviation Holding Co Ltd.

Тези компании ще бъдат обект на нова американска инвестиционна забрана, която принуждава американските инвеститори да разпродадат до 11 ноември 2021 година притежаваните от тях акции в компаниите, включени в черния списък.

Причина за санкционирането на CNOOC е предполагаемата подкрепа и принос на компанията за сплашване на съседи в Южнокитайско море, докато държавната авиационна компания Skyrizon е наказана заради "способността си да разработва, произвежда или поддържа военно оборудване като двигатели за военни самолети".

"CNOOC се използва от Народната освободителна армия, за да сплаши съседите на Китай, а китайските военни продължават да се възползват от правителствените политики за гражданско-военен синтез за злонамерени цели", се отбелязва в официалното изявление.

Външното министерство на Китай разкритикува последните санкции на САЩ, насочени към китайски компании.

Говорител министерството отбеляза, че Пекин "твърдо се противопоставя" на мерките, въведени по отношение на действията на Китай в Южнокитайско море.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени