Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха всички под срутището в село Дряново

Заради надвиснала скална маса от над 20 кубически метра шестима души са евакуирани в село Дряново, община Лъки. Вчера там се активизира срутище и бяха евакуирани живеещите в близка постройка, както и посетителите на къща за гости.

Кметът на община Лъки Валентин Симеонов заяви, че още днес се очакват експертни групи от София и Пловдив да извършат отново огледи на мястото. По думите му към настоящия момент няма засегнати постройки.

„Има само един камък паднал – някъде към кубик и половина, това ще рече около 4 тона и малко, но висят скални блокове, особено има един над 20 кубика, а това е голям скат и наистина са застрашени къщи, които са под този скален блок“, каза кметът.

Той каза, че са евакуирани 6 човека. „Имат близки в селото“.

Ако се налага, могат да бъдат предоставени и общински жилища.

В селото ще бъде осигурена денонощна охрана, а в неделя геолози и инженери ще обсъждат варианти за бъдещото укрепване на района, каза областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

„В понеделник в областната управа ще се свика постоянно действаща към нас комисия по бедствия и аварии. Ще излезем със становище“.

Ще бъде оформено и съответното искане за отпускане на средства.

„Няма да допуснем хората да се върнат, докато не бъдат извършени укрепителните дейности“, каза още Каназирева след работна среща с представители на полицията и пожарната.

Поради големия наклон и разломите в скалите обрушването им ще бъде опасно и засега този вариант се изключва, уточни гл. инспектор. Димитър Бришимов от сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Полицията ще контролира денонощно достъпа до мястото на свлачището, уточни комисар Виктор Празов от отдел "Охранителна полиция" към Областната дирекция на МВР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени