Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменено е бедственото положение в община Трън

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Отменено е бедственото положение в община Трън. То беше обявено в понеделник, когато заради пороите река Ерма излезе от коритото си и причини наводнения. И в момента продължава работата по установяване на щетите.

От възстановяване се нуждае мостът над река Ерма в квартал "Мурговица". Съоръжението, което бе залято от придошлите води, е компрометирано и движението на камиони по него е спряно.

Водите са отнесли пешеходния мост над река Ябланица в село Банкя, който е част от екопътеката.

В парк "Ждрелото" е необходимо да се изгради допълнително брегово съоръжение, да се подмени осветлението и част от монтираното оборудване на територията му.

Компрометирана е част от подпорна стена на ул. "Александър Стамболийски" в Трън, а на ул. „Денчо Знеполски” е изградена временна дига.

Потърпевшите общини от наводненията в Пернишко ще кандидатстват за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Предстоят огледи и оценки на нанесените поражения. Пострадалите хора от засегнатите селища, сред които е и село Ярджиловци, се надяват поне на еднократната помощ от 375 лв., която се отпуска по Закона за социалното подпомагане.

В Ярджиловци има десетки залети от поройните дъждове домове. Страх, безпомощност, унищожено имущество – така изглеждат последиците от бедствието.

Така изглежда село Прибой след наводненията  Снимка: БНР

Точната бройка на потърпевшите още не е установена. Най-засегнати са хората край реката, уточнява кметът на селото Росица Лазарова.

Сред критериите за отпускане на помощта от 375 лева са настоящ адрес, както и невъзможност лицето или семейството да покрие нуждите си със собствени средства, а това се установява със специална анкета, посочва Ивайла Касърова от дирекция „Социално подпомагане“ в Перник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени