Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция


В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса – липсата на достатъчно средства ли е причината за по-малкото международни успехи и разпознаваемост на българското кино?


Подкастът „Кино с думи“ стартира на 1-ви ноември 2020 година и може да бъде слушан както в ефира на Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, така и в платформата noblink.bg. В епизодите слушателите имат възможност за среща с едни от най-интересните и утвърдени личности в българското кино. Творците разкриват всичко най-актуално и любопитно от процесите в реализиране на една продукция в България.


Аудиопоредицата се реализира в две рубрики: „Те ще ме цакат с българско кино“ с водещ Таня Димова – във формата на дискусия се разглежда актуална тема от участници, които от своята професионална гледна точка, коментират различните аспекти; „Без маски в киното“ с водещ Йордан Георгиев – позовавайки се на жанра на портретното интервю, отблизо е проследен творческият път на личност с дългогодишен опит или утвърдени творчески тандеми/групи, работещи заедно.


Досега въпросите, на които са били посветени епизодите, са разнообразни и засягат различни професионални области в киното, като например „Какво трябва да направи един каскадьор, за да не падне от коня?“ и „Мит ли е проблемът със звука в българското кино?“ Творците споделят и много интересни истории за първи път, като например, кои техни роли са отпаднали след промени в сценария или какви са били най-екстремните им моменти по време на снимачен процес. Участници в подкаста вече са били: продуцентите Катя Тричкова, Евтим Милошев и Алек Алексиев; каскадьорите Йордан Захариев – Змея и Христо Първанов; композиторът Георги Стрезов и звуковият режисьор Михаил Дичев; актьорите Иван Бърнев и Деян Донков. Всички пет епизода досега, могат да бъдат намерени тук.


Подкастът „Кино с думи“ се реализира с партньорската подкрепа на Българското национално радио и финансиране по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!