Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентни мерки за сигурност на летище "Бургас"

Снимка: Даниела Костадинова

Безпрецедентни мерки за сигурност са въведени на летището в Бургас. Това каза след инспекция на морската аерогара министърът на туризма Марияна Николова. Тя заяви, че по предварителни прогнози летният туристически сезон ще започне след 15-и май.

Директорът на летище "Бургас" Георги Чипилски заяви, че до началото на месец май на аерогарата ще бъде открита лаборатория за изследване с РСR тест на пътниците. Той и изпълнителният директор на летищата в Бургас и Варна Франк Кванте запознаха министър Николова с взетите мерките за безопасност

"Проверяват за температура и симптоми за Covid и ако има някакви съмнения, съответно се преглеждат от доктор и при необходимост не биват допускани до полета. Имаме изолатор, който е с отделна вентилация. Намира се до зала "Пристигане".

Мярката за субсидиране на заетите места в самолетите ще продължи до 2022 година, заяви министър Николова. 6 хиляди и 400 е минималният брой чартърни полети, които се очакват през летния сезон на бургаското летище, уточни тя. Отново ще се разчита на българските туристи, които са отбелязали ръст с 14 на сто за миналата година, допълни тя:

"Отчитаме една положителна тенденция и тя е, че българските гости нарастват".

Над 40 на сто са направените резервации в зимните ни курорти към момента, заяви още Марияна Николова. Не е изключено загубите от туризъм за миналата година да надхвърлят 5 милиарда лева, коментира тя и уточни, че само за първите девет месеца данните показват, че загубите са около 4.2 млрд.лв.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!