Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още едно земетресение в Хърватия

| обновено на 15.01.21 в 15:57
При земетресение в края на декември в района на Петриня загинаха седем души
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Хърватия, вторичните трусове там продължават, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Земният трус е усетен в 13.01 ч. местно време с епицентър на 22 км западно от Петриня и на 40 км юг-югоизточно от Загреб, с дълбочина 10 км. Няма данни за пострадали и материални щети.
Това е 26-то земетресение в Хърватия за последните три дни. Според босненските медии трусът е бил усетен и в Босна и Херцеговина. Само през последната нощ в района на Петриня са регистрирани 9 труса, най-силният от който е бил с магнитуд 3,2.
Последното земетресение е продължило около 5 секунди. Европейският средиземноморски сеизмологичен център първоначално съобщи за магнитуд 3,7, но после коригира данните на 4,1. Хърватската сеизмологична служба също потвърди магнитуд 4,1.
Петриня беше в епицентъра на катастрофалното земетресение с магнитуд 6,2 на 29 декември, в което загинаха 7 души, а около 350 семейства останаха без дом.
Вчера премиерът Андрей Пленкович съобщи на правителствено заседание, че от 28 декември в страната са регистрирани над 800 земни труса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени