Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Бехар: Почетните консули нямат никакви привилегии, а отговорности

Снимка: БГНЕС

"Република Корея е държава с много сериозни дипломатически традиции и съм сигурен, че те са премислили добре и са направили своя добър избор в България. Не мога да подценявам решение на такава голяма и авторитетна държава". Това каза пред БНР Максим Бехар, вицепрезидент и говорител на Асоциацията на почетните консули, в коментар на добилата широка популярност в социалните мрежи тема за Виолета Сечкова - бивша телевизионна водеща и модел, която получи съгласие от правителството на България да стане почетен консул на Южна Корея за област Пловдив. Той изрази надежда, когато получи всичките си документи, тя да кандидатства и да стане член на Асоциацията.

По думите на Бехар почетните консули нямат никакви привилегии, а отговорности да представляват държавите, като тези функции са абсолютно безплатни. Той посочи, че това е формулирано във Виенската конвенция, която управлява отношенията на почетните консули с държавите, в които са назначени, както и с държавите, които ги назначават:

"Функциите са да представляват държавите, които ги назначават, и да се грижат за гражданите на тези държави, които пребивават на територията на България или на територията, за която те отговарят".

Максим Бехар, който е 16 години почетен консул на Република Сейшели в България, уточни, че дипломатическите представителства са изключително скъпо и луксозно занятие в тези трудни времена и за бизнеса, и за обществата, затова той прогнозира, че това ще бъде бъдещата форма на представителство

Според него първо и основно е почетният консул да обича държавата, която представлява.

Интервюто на Снежана Иванова с Максим Бехар в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна