Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три проверки започнаха на созополските плажове

Министерството на туризма очаква ивиците да бъдат възстановени до 1 юни, според Община Созопол щетите не са сериозни

Снимка: Концесионерът
Три проверки започнаха на созополските плажове, които пострадаха след наводненията. От Министерството на туризма, Община Созопол и Басейновата дирекция инспектират ивиците след сигнала на концесионера за сериозни щети. 

До 1 юни Министерството на туризма очаква двата плажа Созопол централен и Харманите да бъдат възстановени.

Проверката ще покаже каква част от плажната ивица е отнета, заяви в Бургас ресорният министър Марияна Николова:

„Разбира се, по отношение на предявените претенции от страна на концесионера, държавата винаги се застрахова. Ние сме дали включително указания за целогодишно застраховане. Това, което проверката установява е, че концесионерът се е застраховал само за конкретните месеци, които са за сезона. Така че, той е имал такава възможност да застрахова своите преместваеми обекти.“

Концесионерът вече бе глобен със 7 300 лева заради неправомерно изграждане на диги, припомни Николова.

Според община Созопол пораженията по пясъчната ивица на градския плаж не са сериозни. Кметът Тихомир Янакиев посочи:

„Имаше една разрушена част от подпорна стена, която отделя градския плаж от градската градина. Тази стена по мнение и становище от МОСВ и от Министерството на туризма е в концесията на концесионера. Затова той има отговорност да се грижи за нея. И ние съответно ще му помогнем като издадем всички разрешителни и административни.“

На плаж Харманите се събира водосбора от местността Хаджи Али дере и това би трябвало да е известно на концесионера, добави Янакиев.

Ако ни задължат да направим дълбокоморско заустване на дъждовната канализация, ще търсим финансова помощ от държавата, категоричен е кметът.  

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.